18. ožujak 2018.

Svjetske burze pod pritiskom najave novih carina

Na Wall Streetu su prošloga tjedna cijene dionica pale zbog niza smjena u Bijeloj kući i rizika od trgovinskog rata nakon najave novih carina na uvoz kineskih proizvoda u SAD, a zbog toga su i na ostalim svjetskim burzama ulagači bili oprezni.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna skliznuo 1,6 posto, na 24.946 bodova, dok je S&P 500 pao 1 posto, na 2.752 boda, a Nasdaq indeks 1,3 posto, na 7.481 bod.

>>> Zbog Trumpovih najava izuzeća od carina svjetske burze optimistične

Pad cijena dionica posljedica je strahovanja ulagača od izbijanja trgovinskog rata nakon što je američki predsjednik Donald Trump najavio nove carine na uvoz kineskih proizvoda u SAD.

Američka vlada pritišće Kinu kako bi se smanjio njezin trgovinski suficit sa SAD-om za 100 milijardi dolara, poručila je u srijedu Bijela kuća. Stoga se razmatra uvođenje carina do iznosa od 60 milijardi dolara na uvoz kineskih proizvoda, a usmjerit će se ponajviše na tehnološki i telekomunikacijski sektor.

Trump je već uveo carine prvo na uvoz solarnih panela i perilica za rublje, a nedavno i na čelik te aluminij, zbog čega jačaju rizici od protumjera pojedinih zemalja, prvenstveno Kine.

Oprez na tržištu posljedica je i novih političkih problema predsjednika Trumpa, nakon niza ostavki i smjena u Bijeloj kući, počevši od ostavke glavnog gospodarskog savjetnika Garyja Cohna prije desetak dana do ovotjednih smjena državnog tajnika Rexa Tillersona i savjetnika za nacionalnu sigurnost H.R. McMastera.

>>>Svjetske burze pale, prijete trgovinski ratovi i rast kamata; Crobexi porasli više od 1 posto

Zajedno s Trumpovim porukama kako kani uvesti nove carine na uvoz kineskih proizvoda, te su vijesti izazvale strahovanja da se njegova vlada pojačano usmjerava na protekcionizam.

"Napetosti u trgovinskim odnosima rastu. Idućega tjedna mogli bismo saznati nove detalje Trumpovih planova o carinama na uvoz kineskih proizvoda, a zbog toga bi neki sektori mogli biti žrtve", kaže Norihiro Fujito, strateg u tvrtki Mitsubishi UFJ Morgan Stanley.

Uz to, za očekivati je da će Trumpovi potezi izazvati protumjere.

"Čini se da je Trumpu preostala samo politika "Prvo Amerika" za povećanje njegove popularnosti i mogući reizbor. Teško je za očekivati da će političke nesigurnosti uskoro nestati", kaže Hiroko Iwaki, analitičarka u tvrtki Mizuho Securities.

>>>‘Protekcionizam na prvom mjestu’: Trump uveo astronomske carine na uvoz perilica i solarnih ploča

Zbog toga se na europskim burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,8 posto, na 7.164 boda, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,3 posto, na 12.389 bodova, a pariški CAC 0,15 posto, na 5.282 boda.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks porastao 1 posto, na 21.676 bodova.