Aktualno
StoryEditor

Svjetske burze porasle, unatoč novim carinama SAD-a i Kine

23. Rujan 2018.

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle, pri čemu su na Wall Streetu Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli rekordne razine, jer su smanjene zabrinutosti u vezi trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine, piše Market Watch.

>>>Wall Street kao Agrokor

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna skočio 2,25 posto, na rekordnih 26.743 boda, dok je S&P 500 porastao 0,8 posto, na 2.929 bodova. No, Nasdaq indeks oslabio je 0,3 posto, na 7.986 bodova.

Početak tjedna nije nagovještavao pozitivan razvoj događaja jer su u ponedjeljak cijene dionica pale zbog rasta trgovinskih napetosti između Washingtona i Pekinga.

Predsjednik SAD-a Donald Trump objavio je, naime, odluku o uvođenju 10-postotnih carina na uvoz 200 milijardi dolara vrijedne kineske proizvode i zaprijetio daljnjim carinama na još 267 milijardi dolara kineskog uvoza ako Peking odgovori mjerama koje bi pogodile poljoprivrednike ili industrije.

Peking je, pak, odgovorio carinama od 10 posto na uvoz američkih proizvoda vrijednih 60 milijardi dolara.

Time je nastavljen trgovinski sukob između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava, no nakon početnih poremećaja, tržišta su se oporavila jer su nove carine ipak manje nego što se očekivalo.

„Prvotno su najavljivane carine u rasponu od 20 do 25 posto, pa su ipak smanjene na 10 posto. Možda te brojke neće biti tako loše kao što se mislilo”, kaže Stephen Massocca, potpredsjednik u tvrtki Wedbush Securities.

>>>EU: Zaštitit ćemo svoje interese u Iranu, blokada sankcija SAD-a danas stupa na snagu

Uz to, manje carine potaknule su nadu da bi Kina i SAD mogli ponovno sjesti za pregovarački stol, što je Washington nedavno predložio, a Peking prihvatio.

Zahvaljujući tome, u drugoj polovici tjedna svjetske su burze snažno porasle, pri čemu su na Wall Streetu Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove najviše razine u povijesti.

No, neki analitičari vide razloga za oprez kako zbog trgovinskih napetosti između Kine i SAD-a, tako i zbog jačanja inflacije, što bi moglo navesti američku središnju banku na ubrzanje tempa povećanja kamata, što ne ide u prilog tržištu kapitala.

„Raspoloženje na tržištu naliči na pijanoga na vrhu brda. Tetura se i znate da će pasti, ali ne znate kada i koliko snažno”, kaže Bernard Baumohl, ekonomist u tvrtki Economic Outlook Group.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 2,5 posto, na 7.490 bodova, a za toliko je porastao i frankfurtski DAX, dosegnuvši 12.430 bodova. Pariški CAC skočio je, pak, 2,6 posto, na 5.494 boda.

>>>Na snagu stupile američke sankcije Moskvi zbog trovanja novičokom

A na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna porastao 3,4 posto, na 23.869 bodova, najvišu razinu od siječnja.


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

16. travanj 2024 22:56