21. veljača 2018.

Svjetski savez mladih poziva Vladu da osnuje Ministarstvo demografije i iseljeništva

Svjetski savez mladih Hrvatska poručio je u srijedu kako je ostavka državnog tajnika za demografiju Marina Strmote novo, ozbiljno upozorenje hrvatskoj Vladi, Saboru, ali i cijeloj naciji da treba pristupiti ozbiljnoj i sustavnoj populacijskoj politici.

Savez poziva Vladu da osnuje Ministarstvo demografije i iseljeništva s ministrom u rangu podpredsjednika Vlade, sa širokim koordinativnim i provedbenim ovlastima.

>>>‘Ovo nije dovoljno ozbiljno’: Državni tajnik za demografiju dao ostavku

Poziva je i da, sa stručnjacima i predstavnicima mladih, u roku od tri mjeseca osmisli i do ljetne saborske stanke donese konkretne, dugoročne i proaktivne demografske mjere kako bi se spriječio demografski slom zemlje.

- Naposljetku, pozivamo mlade i druge građane da kažu svoje mišljenje o ovom pitanju i daju prijedloge, kako bismo skupa spriječili odlazak sve većeg broja stanovništva, ističe Savez te podsjeća da i sam već dvije godine upozorava na katastrofalnu demografsku situaciju i predlaže mjere demografske revitalizacije. Treba nam jasna obiteljska politika i demografska strategija, poručuje Svjetski savez mladih Hrvatska.

>>>Beus Richembergh: Strmota se ponio neprofesionalno i šoumenski

Svjetski savez mladih je neprofitna, nevladina udruga osnovana 1999. godine pri Ujedinjenim narodima u New Yorku, kao organizacija koja bi okupila mlade različitih pozadina u svrhu aktivnoga sudjelovanja u stvaranju javnih politika koje se temelje na dostojanstvu osobe kao temelju ljudskih prava.

Organizacija danas u svijetu broji preko milijun članova s područnim uredima na svakome kontinentu i brojnim podružnicama. U Hrvatskoj počinje djelovati kao udruga krajem 2012., a službeno je registrirana u listopadu 2013.