Aktualno
StoryEditor

Szijjarto: Mađarska mora zauzeti najtvrđu moguću poziciju prema ulasku RH u OECD

15. Rujan 2017.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto kazao je da mađarska diplomacija treba zauzimati najtvrđu moguću poziciju u pogledu ulaska Hrvatske u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvitak (OECD) dokle god ona ne ispoštuje odluku arbitražnog suda vezanu uz MOL.

U intervjuu za mađarski portal mfor.hu objavljen u četvrtak Szijjarto se osvrnuo i na Hrvatsku, odgovarajući na upit novinara da komentira situaciju s mađarskim susjedima - Ukrajincima, Rumunjima i Hrvatima - s kojima odnosi nisu sjajni.

>>> I Mađarska protiv članstva Hrvatske u OECD-u

"Hrvatska se nastoji priključiti OECD-u, organizaciji kojoj je glavno načelo poštivanje međunarodnih gospodarskih ugovora, a Zagreb istovremeno ignorira odluke međunarodnih arbitražnih sudova koji odlučuju o međunarodnim gospodarskim slučajevima. Republika Hrvatska izgubila je postupak protiv jednog od najvećih igrača u mađarskoj ekonomiji, MOL-a, ali je odlučila da neće poštivati tu odluku. Uvjeren sam da u tim slučajevima mađarska diplomacija mora zastupati najtvrđu moguću poziciju", kazao je Szijjarto.

Arbitražni sud utemeljen prema Pravilima Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) u Ženevi presudio je 23. prosinca prošle godine u postupku koji je Hrvatska pokrenula protiv mađarske naftne i plinske kompanije MOL da ponuđeni dokazi nisu dovoljni da dokažu da su ugovori sklopljeni 2009. godine nastali kao plod koruptivnih aktivnosti te ih je stoga sud odbio poništiti.

>>> Predsjednica: Mađarska blokira pristup OECD-u zbog ‘zaštite poslovnih interesa’

Mađarski MOL objavio je 12. siječnja ove godine dijelove pravorijeka arbitraže UNCITRAL-a, uz napomenu kako je to "učinio sukladno pravilima mađarskoga tržišta kapitala te pravnim obavijestima mađarske središnje banke, kao regulatora". Među ostalim, MOL je tada priopćio kako je Sud u Ženevi presudio kako se "odbijaju svi zahtjevi Republike Hrvatske koji se temelje na mitu, upravljanju Inom te MOL-ovim navodnim povredama Ugovora o međusobnim odnosima dioničara iz 2003.".

Hrvatska Vlada odlučila je nakon te presude vratiti u svoje vlasništvo Inu otkupom cjelokupnog udjela koji u njoj ima MOL.

Arbitražni postupak između Republike Hrvatske i MOL Grupe pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu još je u tijeku.

16. travanj 2024 23:04