Korona i biznis
20. svibanj 2017.

Tajanstvene mačke dokazale da pogrešno percipiramo njihovu privrženost ljudima

Vlasnici mačaka će vam reći da su njihovi ljubimci pomalo distancirana bića. Pretvaraju se da im se sviđaju ljudi, trljajući se oko noge i predu, a sve to zbog zdjelice pune hrane, ali čim vrijeme obroka prođe, mačke se nezainteresirano udalje od ljudi.

No, čini se da je ipak riječ o predrasudi. Istraživanje koje su proveli istraživači na Sveučilištu Oregon State pokazuje da je ovakva percepcija mačaka kriva. Mačke će prije izabrati društvo ljudi nego igračke, hranu ili primamljive mirise. Ne vjerujete? Postoje dokazi.

>>>VIDEO: Mravi spašavaju ranjene ‘suborce’, ali to ne rade zbog altruizma

Istraživači su na uzorku od 38 mačaka ispitali što će prije izabrati - pozornost ljudi, hranu, igračke ili mirise poput mačje trava i skočimiša koji su im dokazano privlačni. Hranu je odabralo 37 posto mačaka (tko bi im zamjerio?), 11 posto ih se odlučilo za igračke, a jedna mačka je bila zaokupljena mirisima. No, najinteresantnije je to što je čak polovica mačaka, njih 19, pored svih ostalih zamamnih ponuda izabralo društvo ljudi.

Prema tim rezultatima, mačke ipak nisu ohola i nedruštvena bića kako ih se često karakterizira. Čini se da ljude ipak vole zbog onoga što im oni znače, a to ne uključuje samo ulogu otvarača za konzerve.