Aktualno
StoryEditor

Tajland: Iz potopljene špilje izbavljena četvorica tajlandskih dječaka

08. Srpanj 2018.

Četvorica od dvanaestorice dječaka zarobljenih dva tjedna u poplavljenoj tajlandskoj špilji izvučena su u nedjelju na površinu, zahvaljujući odvažnoj i opasnoj misiji ronilaca, izvijestili su tajlandski dužnosnici.

"Danas smo uspjeli spasiti četvoricu dječaka koje smo sigurno prevezli u bolnicu Chiang Rai Prachanukrua", izjavio je šef misije spašavanja Narongsak Osottanakorn, kazavši kako operacija "protječe glatko".

Ranije su agencije dpa, Reuters i France Presse, pozivajući se na drugoga visokog tajlandskog dužnosnika izvijestile o šestorici spašenih dječaka.

Tajlandski dužnosnici izvijestili su da je prva faza akcije završena, a guverner pokrajine Chiang Rai na konferenciji za novinare je rekao da će za pripremu spašavanja preostalih dječaka i njihova trenera biti potrebno najmanje deset sati, s obzirom na to da je razina kisika u špilji prilično niska pa treba pričekati da se digne.

BBC javlja da se akcija spašavanja nastavlja u ponedjeljak.

Spašeni dječaci su uz pratnju spasilaca stigli do baznoga kampa odakle su put mogli nastaviti pješice, kazao je glasnogovornik tajlandskoga ministarstva obrane Kongchop Tantravanit.

Po pisanju medija, dječake su u bolnici dočekali članovi njihovih obitelji. Još nije poznato u kakvom su zdravstvenom stanju.

Najopasniji dio puta koji dječaci u pratnji ronilaca trebaju prijeći je uzak prolaz na 1,7 kilometru od mjesta na kojemu su pronađeni. Voditelj spasilačke misije je objasnio da su, pošto prođu tu ‘crnu točku‘ djeca manje od kilometra udaljena od dijela špilje u kojoj su spasioci postavili bazni kamp.

>>>Musk ponudio pomoć pri izvlačenju momčadi iz tajlandske špilje

Odande još moraju prijeći oko dva kilometra, no najopasniji dio je iza njih.

Dječake u dobi od 11 do 16 godina i njihova dvadesetpetogodišnjeg trenera koji su već dva tjedna zarobljeni u špilji, ronioci su pronašli u ponedjeljak na grebenu udaljenom od ulaza oko četiri kilometra.

Željeli su istražiti špilju, no ostali su ondje zarobljeni kad se razina vode podigla zbog kiše.

16. travanj 2024 18:04