Aktualno
StoryEditor

Takata podnijela zahtjev za stečaj u SAD-u i Japanu

26. Lipanj 2017.

Japanski proizvođač automobilskih dijelova Takata podnio je zahtjev za stečaj u SAD-u i Japanu, a pritom je suočen i s milijardama dolara potraživanja i kazni zbog svojih neispravnih zračnih jastuka, koji se povezuju s najmanje 17 smrtnih slučajeva širom svijeta.

Neki od zračnih jastuka imali su neispravne uređaje za napuhavanje te su se pretjerano širili prilikom aktivacije, a nakon puknuća nekih od jastuka, metalne krhotine koje su velikom brzinom pritom izletjele dovele su do više smrtnih slučajeva.

Američka kompanija Key Safety Systems (KSS) kupila je cjelokupnu imovinu i poslovanje Takate, osim onog dijela povezanog sa zračnim jastucima.

>>>Uskoro detaljno objašnjenje Rimac Automobila o nesreći u Švicarskoj

Transakcija vrijedna 1,6 milijardi dolara objavljena je nakon što je japanska tvrtka podnijela zahtjev za stečaj u SAD-u, koji joj omogućuje nastavak rada te istodobno i financijsku reorganizaciju. Sličan potez kompanija je povukla i u Japanu.

-Iako je na Takatu utjecao globalni opoziv njenih zračnih jastuka, nije umanjena naglašena kvaliteta i vrijednost njene kvalificirane radne snage, geografski doseg te izvrsni upravljači za vozila, sigurnosni pojasevi i drugi proizvodi za sigurnost u prometu, kazao je izvršni direktor KSS-a Jason Luo.

Više od 100 milijuna vozila sa zračnim jastucima Takata, uključujući oko 70 milijuna vozila u SAD-u, opozvano je od prvih sumnji u njihovu ispravnost 2007. godine. To je ujedno najveći sigurnosni opoziv u povijesti automobilske industrije.

>>>VIDEO: Richard Hammond slomio koljena, slupao dva milijuna funti vrijedan Rimac Concept One

U siječnju je Takata u SAD-u pristala na nagodbu ‘tešku‘ milijardu dolara zbog prikrivanja opasnih nedostataka te priznala krivnju po kaznenoj optužbi.

Tvrtka je platila 25 milijuna dolara kazne, 125 milijuna osobama ozlijeđenima zbog neispravnih zračnih jastuka, kao i 850 milijuna dolara proizvođačima automobila koji su ih koristili.

No, kompanija je suočena s daljnim pravnim postupcima u SAD-u i naknadama do 9 milijardi dolara, uključujući i one klijentima poput Honde, BMW-a i Toyote, koji su dosad snosili troškove opoziva.

16. travanj 2024 11:43