Aktualno
StoryEditor

TAKRAD: Hrvatski radiouređaj koji čuva vojnike nova je izvozna nada

05. Lipanj 2018.

TAKRAD je napredni taktički radio iza kojeg u potpunosti stoji hrvatska pamet i proizvodnja, a rezultat je rada dviju domaćih tvrtki, RIZ Profesionalna Elektronika i Impel Group. Da proizvod ima veliki potencijal na svjetskom tržištu kada govorimo o vojnim radiouređajima, pokazuje i činjenica da je njegova tehnologija temeljena na softverskoj obradi signala, što je posljednji trend u tehnologiji koji prate samo vodeći svjetski proizvođači, ističu njegovi tvorci.

>>>MORH potpisao ugovore s hrvatskim proizvođačima vojne opreme vrijedne 280 milijuna kuna

Osim međusobne komunikacije, zahvaljujući integriranim i vanjskim senzorima (GPS, akcelerometar, dozimetar, pulsmetar…), TAKRAD pruža detaljne informacije o položaju i fizičkom stanju vojnika. Također automatski prepoznaje opasne situacije (SOS – Man Down Alert) te ih dojavljuje posebno robusnim zaštićenim kanalom, što uvelike može pomoći ako se radi o vojniku koji je ranjen ili u životnoj opasnosti. Inovativna rješenja i moderne tehnologije na kojima je TAKRAD razvijen jamče konkurentnost, pa i prednost u odnosu na najveće proizvođače komunikacijskih radiouređaja.

[caption id="attachment_345457" align="alignright" width="162"] TAKRAD Radio, foto Saša Cetković[/caption]

- Riječ je o osobnom radiju modernog vojnika koji svojom superiornom SDR arhitekturom omogućuje pouzdanu i zaštićenu podatkovnu i glasovnu komunikaciju. Treba istaknuti kako TAKRAD svojim robusnim mehaničkim dizajnom te naprednom elektronikom savršeno odgovara vojnoj namjeni, rekao je Robert Tomljanović (Impel Group), inženjer koji stoji iza tog radiouređaja.

>>>Krstičević ustvrdio da je Hrvatska vojska postala brend, vojnici jačaju ugled domovine

- TAKRAD jest prvenstveno vojni radiouređaj, ali može biti namijenjen različitim organizacijama kojima je potrebna ovakva vrsta zaštite i komunikacijske podrške – od vatrogasaca, službi za spašavanje ljudi, hitne pomoći i slično. Također, temelji se na SDR (Software Defined Radio) što omogućuje njegovu laku prilagodbi željenoj namjeni, dodao je Boris Smiljanić, direktor tvrtke RIZ Profesionalna Elektronika.

Opremanje hrvatskog vojnika s oružjem i opremom domaće vojne industrije koju promovira i ministar obrane Damir Krstičević, otvorilo je priliku koju su već mnogi hrvatski proizvođači iskoristili i etablirali se na svjetskoj pozornici. TAKRAD je proizvod koji konkurira vodećim proizvođačima vojnih radiouređaja te dodatno može povećati izvoz hrvatske vojne opreme, naglašavaju proizvođači.

19. travanj 2024 02:19