Aktualno
StoryEditor

Talijanska Florian Grupa dobila kredit EBRD-a u iznosu od 10 milijuna eura

16. Svibanj 2019.

EBRD i Fond za kapitalna ulaganja u mala i srednja poduzeća (ENEF) odobrili su tvrtki Lipovljani Lignum, podružnici talijanske Florian Grupe, vodećeg europskog proizvođača masivnih ploča, kredit u iznosu od 10 milijuna eura.

Sredstva kredita koristit će se za financiranje izgradnje pogona za proizvodnju peleta koji će kao sirovinu koristiti drvne ostatke. Proizvodni pogon će se izgraditi u sklopu tvrtke DI Novoselec, podružnice tvrtke Lipovljani Lignum.

Financiranje također podržava strategiju Grupe u daljnjem širenju na području proizvodnje s dodanom vrijednošću - kao što su podovi - i daljnju ekspanziju u Hrvatskoj.

Ovom investicijom EBRD i ENEF podupiru održivo financiranje te provedbu projekata povećanja učinkovitosti resursa i poboljšanja utjecaja na okoliš značajnim smanjenjem CO2 emisija, navode Elvio i Stefano Florian.

- Sretni smo što možemo podržati ovaj inovativni projekt koji će drvni otpad nastao iz proizvodnog procesa pretvoriti u biomasu koja će se koristiti kao izvor energije. To je izvrstan primjer cirkularne ekonomije u drvoprerađivačkoj industriji te pristupa koji je fokusiran na smanjenje razine otpada i povećanje udjela recikliranih proizvoda, izjavila je Victoria Zinchuk, direktorica EBRD-a za Hrvatsku.

20. travanj 2024 02:52