Aktualno
StoryEditor

Talijanska vlada odobrila zajam posrnuloj Alitaliji koja i dalje traga za kupcem

03. Svibanj 2017.

Talijanska vlada objavila je da će posrnulom zrakoplovnom prijevozniku Alitaliji ponuditi šestomjesečni zajam od 600 milijuna eura za premošćivanje teškoća i nastavak poslovanja.

Ministar gospodarskog razvoja Carlo Calenda kazao je u utorak navečer nakon sjednice vlade da bi uskraćivanje hitne pomoći zrakoplovnoj kompaniji prouzročilo situaciju u kojoj bi milijuni putnika ostali ‘prizemljeni‘ a ugled Italije i njezin turizam trpjeli bi enormne štete.

>>> Talijanska vlast neće spašavati avioprijevoznika AlItaliju, Lufthansa zainteresirana za kupnju

Calenda je dodao i kako je njegovo ministarstvo prihvatilo zahtjev tvrtke o pokretanju stečajnog postupka i imenovalo tri upravitelja čija je zadaća pronaći ulagača koji bi preuzeo Alitaliju. Upraviteljima su imenovani Luigi Gubitosi, Enrico Laghi i Stefano Paleari, kazao je ministar.

Dioničari Alitalije u utorak su jednoglasno podržali uspostavu izvanredne uprave koju će imenovati vlada u kontekstu nastavljenih napora da se pronađe kupac i spriječi likvidacija prijevoznika.

>>>Croatia Airlines proslavila četvrt stoljeća partnerstva s Lufthansom Technik

Takav je potez uslijedio nakon što su zaposlenici prošloga tjedna odbacili plan restrukturiranja i refinanciranja koji se temeljio na velikom smanjenju plaća i ukidanju radnih mjesta a uprava ga je predstavila kao preduvjet za pribavljanje svježeg kapitala.

Vlada u Rimu već je prošlog tjedna najavila da će osigurati zajam za premošćivanje teškoća kako bi Alitalia mogla nastaviti poslovati u idućih šest mjeseci, no isključili su mogućnost nacionalizacije.

>>>Croatia Airlines mjesečna akcija Pogledaj u oblake

Ne bude li pronađen kupac za Alitaliju, upravitelji će morati organizirati kontrolirano gašenje kompanije. Taj bi potez po procjeni ekonomista uključivao ukidanje oko 20.000 radnih mjesta u talijanskom gospodarstvu.

Etihad Airways, koji drži 49 posto udjela, i talijanski dioničari Alitalije u priopćenju su bili izrazili duboko žaljenje zbog sindikalnog odbijanja plana restrukturiranja i ponovili da više ne mogu ubrizgavati novac.

>>>Croatia Airlines predstavio četiri nove linije

Alitalija već godinama posluje s gubicima a njezino poslovanje u posljednje vrijeme posebno pogađa naglo širenje nisko-budžetnih rivala na domaćim i letovima u Europi. Najveći im je konkurent irski Ryanair koji je sada tržišni lider u Italiji.

19. travanj 2024 06:17