Aktualno
StoryEditor

Talijanski industrijalci protiv nove vlade: Gospodarstvo na putu usporavanja u 2018. i 2019.

27. Lipanj 2018.

Oporavak talijanskog gospodarstva posustaje, upozorila je u srijedu talijanska udruga poslodavaca Confindustria, istaknuvši ujedno veliku neizvjesnost u pogledu gospodarskih planova nove populističke vlade u Rimu.

Bruto domaći proizvod (BDP) trebao bi porasti za 1,3 posto u ovoj godini i za 1,1 posto u idućoj godini, objavila je Confindustria u sklopu najnovijih, blago pogoršanih gospodarskih projekcija. U prosinačkim procjenama predviđan je rast BDP-a od 1,5 posto u ovoj i od 1,2 posto u idućoj godini.

- Italija bilježi rast, no on je premalen, konstatiraju u Confindustriji, predviđajući da će slabija globalna potražnja za talijanskim izvozom i pad domaćih investicija zakočiti gospodarstvo.

>>>Giuseppe Conte obećao radikalne promjene u Italiji

U udruzi su istaknuli također nervozu tržišta zbog talijanskih izbora u ožujku koji su rezultirali koalicijskom vladom stranke krajnje desnice Lige i antiestablišmentskog Pokreta pet zvjezdica.

S obzirom na oštar skok premija na rizik talijanskih državnih obveznica i na povećane troškove refinanciranja duga i u slučaju drugih zemalja EU-a na jugu Europe iz Confindustrie su poručili: "Opasnost da se iz Italije zaraza proširi na Europu očigledna je".

- Jasno je da se Italiju smatra potencijalnim elementom globalne nestabilnosti, konstatirali su.

>>>EK upozorila novu talijansku vladu da ne podlegne proračunskoj rasipnosti

Zabrinutost tržišta dijelom proizlazi iz obećanja Lige i Pokreta pet zvjezdica da će njihova vlada biti široke ruke kada je u pitanju javna potrošnja, pri čemu nije poznato kako je namjeravaju financirati. Te su dvije stranke ranije čak koketirale s pomišlju o izlasku iz eurozone, no od takvih su planova, barem zasad, odustale.

Komentirajući vladina obećanja da će ostvariti skupe najave iz kampanje i istovremeno poštovati pravila o proračunskoj disciplini u EU, u talijanskoj udruzi industrijalaca zaključuju da "nije jasno kako će uskladiti te dvije stvari".

25. travanj 2024 18:43