• Pratite nas na:
28. travanj 2019.

Tamna strana startup scene: Kako prepoznati ‘crnog anđela‘?

Iako se o tome zasad još malo govori, startup scena ima i tamnu stranu. Postoje startupovi s lošom idejom, ali dobro uvježbanim PR nastupom, a postoje i investitori koji bi s malo uloženog novca za kratko vrijeme željeli postati milijunaši. No kako prepoznati ‘crnog anđela‘?

Lisa-Marie Fassl, direktorica Austrijske udruge poslovnih anđela, kaže da poslovni anđeo može biti dobar investitor za jednu tvrtku i noćna mora za drugu.

– Loš investitor je onaj koji ne razumije značajke tvrtke u koju je investirao, koji je previše uključen na operativnoj razini, ali i onaj koji ne dodaje vrijednost tvrtki u smislu pametnog novca. Također, loš je investitor onaj koji je neiskusan ili onaj koji nije voljan učiti od drugih, koji inzistira na uvjetima nepovoljnima za osnivače. Takav investitor može loše djelovati na tvrtku i ograničiti ili usporiti njezin rast, blokirati realizaciju daljnjih investicijskih krugova te negativno utjecati na osobni razvoj osnivača - ističe Fassl.

Svaki investitor, bez obzira na to je li riječ o poslovnom anđelu ili institucionalnom ulagaču, dubinski proučava poslovanje startupa: provjerava tim, što je radio do tada, provjerava u kojoj je fazi ideja ili produkt, koliki su potencijali toga mladog poduzeća, a isto treba napraviti i startup, navodi Stevica Kuharski, predstavnik fonda za investiranje u startupove Fil Rouge Capital.

- Oni smatraju da mogu pružiti potporu startupu u obliku kapitala, novca, ali njihov poslovni život, poslovna struktura i novčani tok ne dopuštaju velike investicije, koliko god oni to htjeli. Ne bih rekao da tu ima loših namjera - ističe Kuharski.

Predsjednik Europske udruge poslovnih anđela, također ulagač, kao i autor knjige ‘The Invested Investor‘ Peter Cowley sličnog je mišljenja: Ne postoje izrijekom loši investitori, tzv. otrovni, crni anđeli, jer kao i kod svih stvari u životu, ono što je za neke startupove sasvim prihvatljivo ponašanje investitora, nekome može biti loše i nepoželjno.

- Osnovna je razlika između poslovnog anđela i bilo kojeg investotora upravo u tome što klasični investitor samo ulaže novac, a poslovni anđeo uz novac investitora znanje, iskustvo i mentorstvo te pomaže startupu, prije svega savjetima - kaže Davorin Štetner, predsjednik Hrvatske udruge poslovnih anđela Crane.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju Lidera. Možete i digitalno.