Aktualno
StoryEditor

Priče iz sudskog registra: Više od 10.000 osnivača povuklo se iz vlasništva tvrtke

19. Lipanj 2019.

Sudski registar, u kojemu u jednome danu bude uvedeno u prosjeku 525 spisa, prilično je važna baza podataka. U njemu se vidi sve – od odlaska vlasnika iz tvrtke, povećanja temeljnoga kapitala do promjene tvrtkine adrese.

No kao i sve druge formalnopravne promjene koje se tiču bilo koje tvrtke, ostaju zabilježene u sudskom registru. Te promjene, koliko god se činile (ne)važne, itekako su važne za biznis, a ako ih se sustavno prati i analizira, kao što to iz tjedna u tjedan čini Lider u redovitoj rubrici ‘Tvrtke i karijere‘, upućuju i na trendove u svijetu kompanija.

Primjerice, primjetan je trend pretvaranja j.d.o.o.-ova u d.o.o-ove, a i mnogo je (više od deset tisuća) osnivača ili suvlasnika tvrtki koji su se u prvih pet mjeseci ove godine povukli sa svojih vlasničkih funkcija.

Ovakvi podaci su danas ključni za poslovanje jer ako je vaš poslovni partner smanjio temeljni kapital za pedeset posto, vi biste to voljeli znati, zar ne?

 U novom broju Lidera, može i digitalno, pročitajte koliko je tvrtki povećalo kapital u prošloj godini i u prvih pet mjeseci ove godine, koliko je j.d.o.o.-ova postalo d.o.o i ostale zanimljive priče iz Sudskog registra

19. travanj 2024 13:47