Aktualno
StoryEditor

Tašler: Mali dioničari su izvisili, no Todorić je taj koji gubi najviše

12. Veljača 2018.

HRT- ova politička emisija ‘Studio 4‘ u kojoj voditelji razgovaraju sa svojim gostima o političkim aktualnostima u zemlji, u ponedjeljak je ugostila Manuelu Tašler, zamjenicu glavnog urednika poslovnog tjednika Lider i Andreja Grubišića, financijskog stručnjaka, koji su razgovarali o slučaju Agrokor te eventualnoj smjeni Vladinog povjerenika u Agrokoru, Ante Ramljaka te budućnosti malih dioničara.

Grubišić smatra kako su svi zamjenjivi, pa tako i Ramljak, no ipak ističe kako postoji formalni problem da roll up kredit dođe na naplatu, u takvom slučaju nitko ne zna što bi se dogodilo.

- Ramljak je čovjek od krvi i mesa, kompetentan je i zna što radi, ali suštinski ne vidi u čemu je problem. U ovom procesu izostaje integritet, a kada on izostane onome koji koristi njegove usluge može se nanijeti velika šteta. Ako se ovaj proces zakomplicira mora se donijeti razumljiva odluka. Dakle, ne treba smijeniti sve ljude, njih 140, već samo nekoliko, kazao je Grubišić te istaknuo da bi to bilo elegantno rješenje.

>>>Beveridge: Rušenje Ramljaka ugrozilo bi proces restrukturiranja Agrokora

Tašler: Nagodbe neće biti i dulje od 10. srpnja

Kada je riječ o nagodbi o kojoj je u četvrtak govorila i potpredsjednica Vlade Martina Dalić kada je poručila članovima privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora da ‘usuglase vremenski raspored‘ kako bi osigurali sve što je potrebno da se napravi prijedlog nagodbe, Manuela Tašler smatra kako do nje neće doći uskoro ako se smjeni Ante Ramljak, već da će potrajati i dulje od toga.

- Ako smijene Ramljaka nagodba neće biti postignuta do dogovorenog 10. travnja, ni 10. srpnja, pa i dulje od toga. Svima je jasno koji se razumiju u ovu problematiku kako Plenković neće zatražiti nikakvu dodatnu analizu vezanu uz AlixPartners na projektu restrukturiranja Agrokora. Da je htio on bi to već napravio, poručila je Tašler te se složila s Grubišićem kako se treba nastaviti raditi i ne odustajati od svega do sada napravljenog.

- Svaka nagodba, ako se i postigne, postići će se na silu. Netko će proći gore, a netko lošije, uostalom oni su svi suprotstavljeni i teško je postići dogovor koji će odgovarati svima. Govorimo o 6000 vjerovnika od kojih svi žele izvući što je više moguće novca, sve se na kraju svodi na to, izjavila je Tašler.

>>>Dalić traži da novi vlasnici hitro preuzmu upravljanje Agrokorom

Grubišić: Strani savjetnici kažu kako još nisu vidjeli ovakve slučajeve kada govorimo o Agrokoru

Na pitanje je li nagodba pravedna Grubišić je kazao da ovo nije jedini način te ustvrdio kako su strani savjetnici koji su angažirani na ovom slučaju izjavili da je ovo usamljeni slučaj u Europi.

- AlixPartners je davao primjere koji nemaju veze s vezom, dali su samo jedan primjer nagodbe, a ne više njih. Mišljenja sam da postoje i drugi oblici nagodbe, no ovdje nema intencije da se spašava bilo što. Trebalo se potencirati više truda za više prijedloga da se što više toga moglo sačuvati, rekao je Grubišić, koji se slaže s Tašler kada su u pitanju mali dioničari.

>>>Petrov: Kome ćete ovih dana reći zbogom – mladima, odgovornima za kaos u Agrokoru ili sebi?

- Što se tiče malih dioničara slažem se da brane svoje interese i slažem se da postoje indicije da jamstva ne drže vodu, no svi su oni bili svjesni činjenice da su ta jamstva bila objavljenja na zagrebačkoj burzi i kreditori Agrokora su garantirali da su jamstva valjana, poručio je.

Tašler je za kraj rekla kako je prijedlog malih dioničara nerealan jer su se uključili u priču naknadno. Izgubit će oni, no Todorić je taj koji najviše gubi, a to nije u redu prema vlasnicima dionica u Agrokorovim tvrtkama, nije u redu prema pitanju sigurnosti, pitanju rasta BDP- a, nepravedno su mali dioničari izostavljeni i što se tiče rokova – tu su oni izvisili, ustvrdila je Manuela Tašler. Grubišić je za kraj dodao kako će ovaj slučaj popratiti velika količina tužbi.

- Lex Agrokor je iz komercijalnog postao političko i pravno pitanje, zaključio je Grubišić.

24. travanj 2024 17:34