Aktualno
StoryEditor

Tau on-line: Njegujemo praksu bonusa za dovođenje stručnjaka

10. Prosinac 2017.
Piše:
Goran Jungvirth

Bonusi za dovođenje stručnjaka ‘Bonus za preporuku‘ nagrada je zaposleniku za dovođenje novoga stručnjaka koji nakon pokusnog roka ostaje u kompaniji barem godinu dana. Praksa davanja takvih bonusa relativno je nova u Srednjoj Europi, a zasad se najviše primjenjuje u Češkoj i Slovačkoj.

>>>Cheers!: Hordein iz piva može aktivirati centar za nagrađivanje u našem mozgu

Prema istraživanju međunarodnoga servisa Paylab, čiji je dio i hrvatski servis MojaPlaća, na bonus za preporuku novoga stručnjaka u te dvije zemlje može računati svaki deseti zaposlenik. Pritom, to je dvostruko češći slučaj u stranim kompanijama nego u domicilnima. Riječ je o državama s velikim deficitom radnika, a bonusi za preporuku najzastupljeniji su u potrazi za programerima. Nakon IT sektora takvu praksu slijedi financijski sektor. Takav bonus ostvaruje oko pet posto zaposlenika u Mađarskoj, malo manje u Srbiji pa u Estoniji, Litvi, Poljskoj te Finskoj po tri posto zaposlenika.

U nas gotovo nepoznat sustav nagrađivanja

U Hrvatskoj je takva praksa tek zaživjela jer bonus za privlačenje novih stručnjaka ostvaruje samo 2,7 posto zaposlenika. I u Hrvatskoj su bonus za preporuku sklonije davati tvrtke u pretežno stranom vlasništvu (4,4 posto) nego one u pretežno domaćem vlasništvu (2,6 posto). Tvrtke u državnom vlasništvu te javna i lokalna samouprava gotovo i ne poznaju takav sustav nagrađivanja zaposlenika (manje od jedan posto).

>>>Porscheovim radnicima bonus od 9111 eura

Jedna od hrvatskih tvrtki koja nagrađuje je i Tau on-line, u čijem je vlasništvu portal MojPosao.

- Tu praksu njegujemo od osnutka tvrtke kada je nezaposlenost bila još veća. Time pokazujemo povjerenje prema svojim zaposlenicima i razvijamo njihovu odgovornost - kaže Igor Žonja, direktor Tau on-linea.

21. travanj 2024 15:59