Aktualno
StoryEditor

Tedeschi: Euro za poduzetnike znači rast profitabilnosti i predvidljivo poslovanje

30. Listopad 2017.

Predsjednik Uprave Atlantic grupe Emil Tedeschi izjavio je u ponedjeljak kako će uvođenje eura za poslovne ljude značiti znatno mirniji san jer donosi stabilnost i predvidljivost, dok je analitičar Velimir Šonje kazao da se eventualni rast cijena može izbjeći snižavanjem poreza.

>>>Vujčić predstavio prednosti i nedostatke uvođenja eura

„Zamijenio bih sada sve prihode od pozitivnih tečajnih razlika u budućnosti za miran san i stabilan tečaj, a ulazak u eurozonu donosi značajno veću stabilnost, koja za poduzetnike znači rast profitabilnosti i predvidljivo poslovanje“, kazao je Tedeschi na panel raspravi o tome što uvođenje eura znači za građane, poduzetnike i financijski sektor u sklopu konferencije „Strategija uvođenja eura u Hrvatskoj“.

Istaknuo je i da hrvatski poduzetnici danas rade u visoko euroiziranom okruženju, glavnina obveza kompanija je u eurima, i poslovanje im je itekako izloženo promjenama tečaja.

Prka: Dobitnici građani i poduzetnici, banke kratkoročno gubitnice

Ističući da će prelazak na euro u tehničkom smislu biti bitno lakši od političke strane priče, predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb Božo Prka je ustvrdio da će neto dobitnici tog posla biti građani i poduzetnici, a na banke će to kratkoročno imati negativni učinak.

[caption id="attachment_301598" align="aligncenter" width="750"] Božo Prka i Andrej Plenković, Foto: Ratko Mavar/Lider[/caption]

„Kratkoročno, banke gube prihod od konverzije valuta, koji danas imaju. No, dugoročno će se to kompenzirati smanjenjem regulatornog pritiska na banke, primjerice kroz niže obvezne pričuve, a morat će provesti i interno restrukturiranje i nadoknaditi taj gubitak prihoda“, rekao je Prka.

>>>Plenković o usvajanju eura: Nećemo uvesti europske cijene a ostaviti hrvatske plaće

Ono što banke izgube, dakle prihode od konverzije valuta, netko treba dobiti, a u ovom su slučaju to građani i poduzetnici koji će biti neto dobitnici uvođenja eura, smatra Prka.

Viceguverner Vedran Šošić je ukazao na još jedan trošak, koji će imati svi, a riječ je o trošku za tehnološke promjene – promjene softvera, kasa i sl.. Taj će trošak imati i građani i poduzetnici i financijski sektor, ali on će se umanjiti nižim premijama rizika, kao i izostankom konverzijskog troška.

Šonje: Rast cijena do 0,26 posto, a moguće je i smanjiti poreze

Jedna od najvećih bojazni oko uvođenja eura odnosi na se rast cijena, no ekonomski analitičar Velimir Šonje ističe da je učinak uvođenja eura na cijene u ranijim slučajevima bio u rasponu od 0,23 do 0,26 posto, a da se i taj učinak može izbjeći snižavanjem poreza.

>>>Darinko Bago: Izvoznici pozdravljaju što brži ulazak u eurozonu

Drugi je strah povezan uz konverziju kredita, ali sudionici panela ističu da će se svi oni krediti koji danas nisu vezani uz euro u trenutku prelaska na jedinstvenu europsku valutu automatski i besplatno konvertirati u eurske, po konverzijskom tečaju koji će vrijediti za sve segmente, a kamatne stope mogu samo ići na dolje, s obzirom na nižu rizičnost zemlje koja je u eurozoni.

18. travanj 2024 16:01