13. studeni 2017.

Tehničkim pregledom vozila preveniraju se ozbiljne posljedice

Centar za vozila Hrvatske d.d. nastavlja inicijativu „Ispravno je sigurno“ kojom se želi podići svjesnost o važnosti redovnog tehničkog pregleda vozila. Iako sva vozila koja sudjeluju u prometu moraju biti tehnički ispravna, gotovo svako četvrto vozilo u Hrvatskoj ne prođe tehnički pregled. Neispravnosti nekih automobilskih dijelova nisu lako uočljivi pa je svrha tehničkih pregleda upravo na vrijeme otkriti takve nedostatke kako ne bi došlo do ozbiljnijih problema u vožnji i teških posljedica.

S obzirom na vrlo bitan utjecaj automobilske industrije na ekologiju svrha tehničkih pregleda također je osigurati da vozila u prometu što manje utječu na okoliš. Prilikom tehničkog pregleda također se utvrđuje je li vozilo opremljeno propisanom opremom i uređajima, njihova ispravnost te udovoljavaju li oni uvjetima iz propisa za sigurno sudjelovanje u prometu.

Tijekom 2016. godine obavljeno je 2.010.172 redovnih tehničkih pregleda vozila od kojih 442.267 nije zadovoljilo na pregledu i na njima je utvrđeno 1.528.628 različitih neispravnosti. Listu postotaka neispravnosti na sklopovima u odnosu na ukupni broj utvrđenih neispravnosti predvodi sustav za kočenje (sa 426.766 različitih nedostataka na ukupno 144.091 vozila), a slijede ga uređaji za osvjetljavanje i svjetlosnu signalizaciju, osovine, kotači, pneumatici, ovjesi itd.

Na Facebook stranici kampanje „Ispravno je sigurno“ vlasnike vozila se informira o pozitivnim propisima te načinima preventivnog djelovanja na smanjenje broja neispravnih vozila na tehničkim pregledima (https://www.facebook.com/ispravnojesigurno/). Vozači će osim informacija o propisima, stručnim uputama i statističkim podacima moći pronaći i upute za sudjelovanje u prometu i korisne savjete o radu akumulatora, ispravnom korištenju svjetla u uvjetima slabe vidljvosti uzrokovanih maglom te provjeri količine zraka u pneumaticima i ispravnosti grijača i ventilacije.

Na tehnički pregled vozila ne treba gledali kao dodatni trošak već ulaganje u sigurnost, a time i čuvanje zdravlja i života ljudi koji njime putuju, kao i drugih sudionika u prometu - pješaka, biciklista i ostalih vozila. S obzirom da nam sa zimskim razdobljem slijede i sve teži uvjeti na cestama svakako se za njih treba i pripremiti jer odgovornim ponašanjem u prometu doista se spašavaju životi.