Aktualno
StoryEditor

Tehnika: Zlopašin dolazak na čelo NO-a po modelu kineskog preuzimanja Luke Zadar

26. Kolovoz 2019.

TEHNIKA je prošlog tjedna dobila novi Nadzorni odbor na čelu sa Zvonimirom Zlopašom, a novi članovi su i Tomislav Bronić, Andrej Tolušić, Pero Buljan, Hrvoje Markovinović i Grgo Jelinić.

Čini se da je to tek početak promjena otkako je (najvjerojatnije) kineski kapital ušao u tu posrnulu građevinsku kompaniju. Na sjednici Glavne skupštine izmijenjen je i Statut, pa sada tvrtku više ne predstavlja Glavni direktor, nego Uprava od jednog do tri direktora.

LUXURY REAL ESTATE (LRE), čiji je vlasnik Zlopaša, u srpnju je kupila 20 posto dionica TEHNIKE od tvrtke TEHNIKA ESOP i time postala najveći pojedinačni dioničar te tvrtke. S obzirom da je Zlopaša LRE preuzeo od kineske tvrtke ZHONGYA HOLDING, kako i piše u Sudskom registru, a k tome je i direktor Kinesko-južnoeuropske poslovne asocijacije (CSEBA) čiji su osnivači Mario Rendulić i Zhenwei Li, poznavatelji situacije u TEHNICI smatraju da je i ovdje riječ o ulasku kineskog kapitala, kao svojedobno u LUCI ZADAR. Naime, ne treba smesti s uma da je Zlopašina LRE lani preuzela 75,02 posto LUKE ZADAR čiji je predsjednik NO-a postao tada Zlopaša, pa kasnije zamjenik, dok su danas u NO te luke u Gaženici većina članova Kinezi, a lani je doveden i novi direktor Mario Devošić.

Uz Zlopašinu tvrtku i drugi najveći suvlasnik TEHNIKE Bojan Horvačić (koji unazad dvije godine polako otkupljuje dionice, a trenutno je na 8,93 posto udjela) povezan JE preko CSEBA-e s kineskim kapitalom. Iako nam je svojevremeno Horvačić rekao da dionice TEHNIKE kupuje isključivo za sebe, naši izvori tvrde da i iza njega stoji kineski kapital, pa zahvaljujući tome Kinezi u ovom trenutku imaju blizu 30 posto vlasničkog udjela. Znači li to da bi se uskoro mogla očekivati obvezujuća ponuda kineskih suvlasnika? Ukoliko djeluju samostalno Zlopaša i Horvačić, onda još nisu prešli prag od 25 posto dionica s pravom glasa), ali ukoliko budu nastupili zajednički, onda će to morati uraditi. Ili će pak sačekati da od njih i formalno vlasništvo preuzmu Kinezi.

U svakom slučaju, sličnosti o preuzimanju između LUKE ZADAR i TEHNIKE nisu neprimjetne, a promjena Statuta u dijelu koji određuje tko upravlja tvrtkom (od sada Uprava s jednim do tri člana) govori nam da bi uskoro i tu moglo doći do promjena, u najmanju ruku imenovanjem još jednog (ili dva člana Uprave) pored sadašnjeg prvog čovjeka Zlatka Sirovca. A izvjesna je i dokapitalizacija.

20. travanj 2024 06:43