Aktualno
StoryEditor

Tehnologija za prepoznavanje lica uzela je maha svugdje, osim u Hrvatskoj

19. Siječanj 2019.

Softveri za prepoznavanje, praćenje i analizu lica nastaju u zagrebačkom dijelu švedske tvrtke Visage Technologies AB, koja se bavi računalnim vidom, a koju su 2002. osnovali sveučilišni profesori Igor Pandžić, s Fakulteta za elektrotehniku i računarstvo Sveučilišta u Zagrebu, i Jörgen Ahlberg, sa Sveučilišta u Linköpingu.

Visage Technologies ima tri proizvoda; FaceTrack, prati i detektira lice na slici ili videu, FaceAnalysis, analizira lica na prema spolu, dobi i emocijama slici ili videu, i FaceRecognition  identificira i verificira osobe na slici ili videu, odnosno utvrđuje identitet osobe. Osim toga, ima i neke aplikacije; virtualni make-up pomoću kojeg se može virtualno isprobavati šminka, kao i aplikaciju za virtualno isprobavanje naočala.

Softvere ove tvrtke stvaraju programeri i inženjeri u Zagrebu, gdje je odjel istraživanje i razvoj u kojem je oko 70 zaposlenih, najviše developera, dok je u Švedskoj pravni i financijski dio tvrtke.

Prema riječima Dragane Krčum, menadžerice prodaje i marketinga, Visage Technologies ima više od 200 klijenata u više od 50 zemalja; najbrojniji su u SAD-e, Ujedinjenom Kraljevstvu, zapadnoj Europi i Kini, a neki od njih su; McDonalds, Coca Cola, BMW, Škoda, Phillips…

Iako se ovi softveri koriste u brojnim industrijama, u Hrvatskoj još nema zanimanja za njih.

- Naš softver mogu koristiti sve industrije, primjerice marketing pomoću njega može kontrolirati uspješnost kampanja. Također se koristi u sektoru sigurnosti, zdravstvu, automobilskoj industriji… Cijeli jedan naš odjel bavi se autoindustrijom, odnosno autonomnom vožnjom. Softver Visage Technologies može se ugraditi u svaki uređaj koji koristi kameru zbog čega ima mnogo primjena i tržište raste iz godine u godinu – kaže Krčum.

Postotak točnosti ovoga softvera ističe Krčum je vrlo visok, pogotovo radi li se o prepoznavanju lica samo jedne osobe. No ima vrlo dobre rezultate i u slučaju kad se primjenjuje u prostorima koje posjećuju tisuće ljudi. Tako da daje odlične rezultate u situaciji kad treba verificirati identitet jedne  osobe ili identificirati jednu osobu naspram velikog broja ljudi.

O softverima za prepoznavanje lica i njihovu utjecaju na smanjenje privatnosti pisali smo u novome broju Lidera. Problem je što još ne postoji uredba o zaštiti privatnosti u slučaju uporabe softvera za prepoznavanje lica unatoč GDPR direktivi EU. No Visage Technologies kao proizvođač softvera za prepoznavanje lica je potpuno u suglasnosti s pravilima GDPR-a jer ne čuva podatke nego ih samo analizira, korisnik je onaj koji je odgovoran za podatke prikupljene ovim softverom.

20. travanj 2024 09:43