Aktualno
StoryEditor

Tehnološki divovi Tesla, Facebook i Alibaba ostvarili vrtoglave prihode

31. Siječanj 2019.

Predvodnici svjetske tech industrije kao što su Tesla, Alibaba i Facebook zabiljižili su u posljednjem kvartalu 2018. godine veliki rast prihoda, objavljeno je u izvještaju tih kompanija.

Alibaba uvećala neto dobit 37 posto, a prihode 41 posto

Kineska internetski gigant Alibaba u zadnjem lanjskom tromjesečju ostvario je neto dobit od gotovo 31 milijardu juana (4,92 milijarde dolara), što je za 37 posto više nego godinu dana ranije i iznad očekivanja analitičara. Ta druga najvrednija kompanija u Aziji s dionicama izlistanima na burzi, nakon Tencenta, u tom je razdoblju povećala svoje prihode za 41 posto, na 117,28 milijardi juana (15,5 milijardi dolara).

Unatoč impresivnom rastu prihoda, riječ je o najslabijoj stopi rasta Alibabinih prihoda od 2016., na što su utjecali usporavanja rasta kineskog gospodarstva i američko-kineski trgovinski rat.

Budući da se podatak o prodaji Alibabe često koristi kao pokazatelj stanja maloprodaje u drugom najvećem svjetskom gospodarstvu, investitore je ponešto zabrinulo usporavanje stope rasta prodaje. No, glavni izvršni direktor Alibabe Daniel Zhang poručio je da u kompaniji ostaju optimistični u pogledu budućnosti, pri čemu mlađi kupci i dalje ostaju glavni pokretač prodaje.

Tesla udvostručio prihode

Tesla Motors ostvario je u posljednjem lanjskom tromjesečju dobit od 139 milijuna dolara, što je tek četvrta kvartalna dobit u 15 godina postojanja tog proizvođača električnih automobila, ali druga zaredom, a zahvaljuje se snažnom rastu prihoda. Prema poslovnom izvješću, objavljenom u srijedu, Tesla je u proteklom tromjesečju ostvario prihode od 7,2 milijarde dolara, dvostruko više nego u istom razdoblju 2017. Zahvaljujući tome, Tesla je ostvario dobit drugi kvartal zaredom, ali manju nego u prethodnom tromjesečju, kada je iznosila 311,5 milijuna dolara.

Premda je dobit manja od očekivanja analitičara, to ipak predstavlja poboljšanje, s obzirom da je Tesla u 15 godina postojanja samo u četiri kvartala poslovao s dobiti. Tvrtka u izvješću najavljuje i da će u prvom ovogodišnjem kvartalu, pa i u cijeloj godini poslovati sa zaradom, ali i upozorava na logističke probleme povezane s isporukama vozila u inozemstvo, u Kinu i Europu, što bi moglo usporiti prodaju, premda je potražnja snažna.

Prihodi Facebooka skočili 30 posto

Prihodi Facebooka dosegnuli su u četvrtom lanjskom tromjesečju 16,9 milijardi dolara, 30 posto više nego u istom razdoblju godinu dana prije, a uz rast broja korisnika, još je snažnije skočila dobit najveće svjetske društvene mreže. Prema poslovnom izvješću, objavljenom u srijedu, čista dobit Facebooka dosegnula je u proteklom kvartalu 6,88 milijardi dolara, što je 61 posto više nego godinu dana prije.

Unatoč skandalima u vezi nedozvoljenog korištenja osobnih podataka korisnika i lažnih oglasa i vijesti na mreži, broj korisnika Facebooka i dalje raste.

U izvješću se navodi da je u proteklom tromjesečju broj aktivnih mjesečnih i dnevnih korisnika Facebooka porastao za 2,2 posto u odnosu na prethodni kvartal, na 2,32 milijarde, odnosno 1,52 milijarde. Pritom je najveći rast broja korisnika zabilježen u Indiji, Indoneziji i na Filipinima, dok je u SAD-u i Kanadi stagnirao.

„Za ovog medijskog diva najgore je prošlo. Čini se da njegovo financijsko poslovanje i angažman korisnika nisu bili pod većim utjecajem negativnih udara u posljednjih godinu dana”, kaže Haris Anwar, analitičar u tvrtki Investing.com.

20. travanj 2024 03:21