Aktualno
StoryEditor

Tehnopolis u Lideru - Treba li nam regulacija programa za prepoznavanje lica?

17. Siječanj 2019.

Svježe podatke o tehnologiji, inovacijama i znanstvenim dostignućima od 18. siječnja poslovni tjednik Lider donosi u svojoj novoj rubrici Tehnopolis. Slično kao i njezin prethodnik – časopis Tehnopolis – nova će rubrika iz tjedna u tjedan pričati o projektima koje upravo razrađuju znanstvenici, izumitelji, programeri, inženjeri, dizajneri, liječnici… kako bi svijet postao zdraviji i pametniji unatoč i u inat svim otrovima, zagađenjima i manipulacijama koje se pojavljuju usporedno s tehnološkim napretkom.

>>>Aerodromski sustav za prepoznavanje lica već treći dan detektirao ‘lažnog’ putnika

Već u ovom broju Lidera otvara se pitanje treba li nam regulacija primjene programa za prepoznavanje lica odnosno videonadzora. I vi ste zacijelo snimljeni na cesti, u trgovini, na koncertu..., ali nitko vas nije pitao smije li snimke vašeg lica upotrijebiti u daljnoj analizi. A na temelju izraza i izgleda vašeg lica već se može, primjerice, odrediti jeste li potencijalna prijetnja ili potrošač; treba li vam možda ugasiti automobil jer ste preumorni za vožnju ili vas obavijestiti da je baš u vašoj blizini restoran u koji biste mogli svratiti jer izgledate gladno.

Nova rubrika na četiri stranice zato odmah, kao, zadire u vašu privatnost. Zapravo, ubuduće će je pokušati štititi vodeći u svijet lokalnih i globalnih otkrića, digitalnih pustolovina i projekcija budućnosti koje se naslućuju iz analiza podataka, razvoja umjetne inteligencije, a i savjeta i planova vrhunskih znalaca predstavljenih kroz aktualnu priču i vruće vijesti s terena.

18. travanj 2024 21:05