Aktualno
StoryEditor

Tekstilna i odjevna industrija u Hrvatskoj: Pitanje je koja će tvrtka dočekati kraj godine

26. Ožujak 2019.

Tekstilna i odjevna industrija zauzimaju važno mjesto u hrvatskom gospodarstvu s obzirom na dugogodišnju tradiciju, velik broj zaposlenih i partnerstva s europskim i svjetskim tvrtkama

Calzedonia će sasvim sigurno i dalje ispisivati svoju poslovnu priču u Hrvatskoj. Kod njih, prema posljednjim informacijama, radi oko 2000 zaposlenih, a premda su proizvodnju proširili i na Srbiju i BiH, pogone u našoj zemlji nisu, niti zasad planiraju zatvarati niti im smanjivati kapacitete.

S druge strane jedan hrvatski brend, uvjerljivo osvaja modno tržište, u Hrvatskoj, a i šire. Riječ je o Galileu, u vlasništvu poslovnog carstva Victus grupa, koji donosi i daleko najviše prihoda Grupi. Proizvodnja je pozicionirana od Portugala, Turske, BiH, Makedonije, dalekoistočnih zemalja pa sve natrag do Hrvatske, no taj isključivo hrvatski brend nije namijenjen samo hrvatskom tržištu, već i cijeloj regiji. Nakon Slovenije, šire se i u Srbiju, a razmatra se i Bugarska i Rumunjska.

Otkad je pak Nenad Bakić ušao u Varteks i počeo jaku marketinšku kampanju oživljavanja te tvornice, stječe se dojam kako je tekstilna industrija u Hrvatskoj, ako on u nju toliko vjeruje, na tragu velike renesanse i samo je pitanje dana kada će domaća odijela, kaputi, majice, suknje, donje rublje i druge vrste tkanina zauzeti svoje mjesto pred jeftinom konfekcijom globalnih brendova.

No prava je istina daleko sumornija. Povećanje minimalne plaće i rast cijena struje i plina za industriju, pa tako i za tekstilce, toliko su u ovoj godini nagrizli tekstilnu industriju Hrvatske da je pitanje koja će tvrtka dočekati kraj godine. Rashodi se broje u kunama, a prihodi u lipama, a oni koji s prihodima i posluju, kakvih je u ovom trenutku vrlo malo, mogu za sebe reći da su barem na dobrom putu.

Tekstilna i odjevna industrija zauzimaju važno mjesto u hrvatskom gospodarstvu s obzirom na dugogodišnju tradiciju, velik broj zaposlenih i partnerstva s europskim i svjetskim tvrtkama. U njima danas posluju 1292 tvrtke (DZS, 2018. za 2017.) i, prema istom izvoru, radi 18.618 radnika, većinom su to žene.  Iako se prosječna plaća djelatnika u tekstilnoj industriji kreće oko minimalca, poslodavci jedva spajaju kraj s krajem.

Unatoč dinamičnim izazovima svjetskog tržišta, tekstilna industrija se i dalje nalazi pri vrhu gospodarskih grana u velikom broju županija. Posebno važan utjecaj ova industrijska grana ima na sjeverozapadni dio Hrvatske, gdje je smješteno 70 posto tekstilnih proizvodnih kapaciteta Hrvatske.

Donosimo serijal članaka o tekstilnoj industriji. Sutra čitajte o fenomenu Varteksa.

19. travanj 2024 01:52