30. prosinac 2017.

Telekomi žale zbog odljeva potplaćenih, nastavljaju s investicijama i očekuju smanjenje nameta

Tri najveća telekoma u Hrvatskoj, Hrvatski telekom (HT), Vipnet i Tele2 Hrvatska, ove su godine ostvarili snažne poslovne rezultate, a iduće planiraju nastavak investicija, inovacija i poticanja digitalnih kapaciteta, a očekuju smanjenje nameta, poručuju predsjednici uprava tih kompanija.

Za HT 2017. je, po riječima predsjednika Uprave HT-a Davora Tomaškovića, donijela rast svih ključnih poslovnih pokazatelja treću godinu zaredom, te veliki regionalni iskorak akvizicijom Crnogorskog Telekoma, što je važno i za budućnost, jer HT time dobiva priliku za izvoz znanja i dobre prakse iz Hrvatske, ali i druge domaće inovativne tvrtke pristupom regionalnom tržištu.

HT nastavlja investirati, upozorava na odljev stručnjaka

Tomašković je istaknuo i važnost stabilnosti poslovanja HT-a za kontinuirani porast investicija, po kojima je, kako kaže, već nekoliko godina najveći privatni investitor u Hrvatskoj. Navodi da je HT u četiri godine u komunikacijsku infrastrukturu i tehnologiju investirao više od šest milijardi kuna.

>>>Prihodi HT-a porasli više od 11 posto, neto dobit pala 2 posto

"Samo u prvih devet mjeseci 2017. povećali smo investicije za 178 milijuna kuna ili za 18 posto u odnosu na isto razdoblje 2016., što je izravan poticaj gospodarskom rastu Hrvatske i otvaranju novih radnih mjesta", naglašava Tomašković.

Ulaže se u poboljšanje dostupnosti i kvalitete usluga, povećanje brzina preuzimanja, bolji pristup mreži i tehnologiju koja je spremna zadovoljiti ogroman rast potražnje za širokopojasnim internetom, čija je što veća dostupnost važna za cjelokupno gospodarstvo, ali i za smanjivanje razlika između ruralnih i gradskih područja.

>>>Broj priključaka za širokopojasni internet premašio milijun, IPTV vodeća tehnologija

U fiksnom segmentu HT za gotovo 60 posto kućanstava u Hrvatskoj omogućuje brzine iznad 30 Mbit/s, dok njih 25 posto već imaju brzine preko 100 Mbit/s, čime će, kako kaže, HT sam ostvariti 70 posto ciljeva iz EU Digitalne agende 2020 za Hrvatsku.

"Nadamo se da će Vlada nastaviti sa smanjenjem nameta, kako bi nastavili još više ulagati u budućnosti, a ulaganja bi i imala veće rezultate s manje nameta na investicije. U Hrvatskoj danas plaćamo neke namete na investicije u telekomunikacijsku infrastrukturu koji ne postoje nigdje u Europi", poručio je Tomašković.

>>>Ljuština: Preuzimanje Crnogorskog Telekoma jača utjecaj HT-ovih stručnjaka u DT-u

Najavljuje da će HT nastaviti razvijati infrastrukturu, proizvode i usluge kojima Hrvatsku priprema za promjene koje dolaze, poput pametnih gradova, odnosno rješenja za pametne autobusne stanice, rasvjetu, parking i drugo.

Smatra da takva rješenja osiguravaju Hrvatskoj poziciju u globalnoj digitalnoj ekonomiji, za što uz kvalitetnu infrastrukturu trebaju i pametni ljudi, pa HT zato ulaže i u stipendije mladih, s naglaskom na STEM vještine.

>>>‘Kontrapunkt’ o nerazmjeru plaća i cijena interneta na otvaranju ovogodišnjeg MIPRO-a

"Na žalost, suočeni smo s pojačanim odljevom visokoobrazovanih stručnjaka zbog nedovoljno visokih primanja i usprkos visokim bruto plaćama, što je posljedica visokog poreznog opterećenja na dohodak. Jedno od rješenja moglo bi biti uvođenje ‘flat tax-a‘ na dohodak kako bi upravo ovaj segment stručnjaka imao bolja primanja i ostao u zemlji", kaže Tomašković.

Važno je, poručuje, i podići novu generaciju mladih stručnjaka za rad na tehnološkim projektima, jer jačanje ICT sektora podupire razvoj cjelokupnog hrvatskog gospodarstva.

Vipnet jača fiksni, B2B i ICT segment

Ocjenjujući 2017. iznimnom godinom za Vipnet, predsjednik njegove Uprave Jiri Dvorjančansky ističe da su kontinuiranim investicijama u najnapredniju infrastrukturu u mobilnom i fiksnom segmentu te preuzimanjem Metroneta zadržali ‘titulu‘ najbrže rastućeg konvergentnog operatora.

>>>FOTO: Započela konferencija koja otkriva trendove u telekomunikacijama 2017.

"Nastavljamo s investicijama u širenje 4G+/LTE i optičke mreže i 2018. koja će biti godina inovacija i poticanja digitalnih kapaciteta, a jačat ćemo i fiksni segment, planirajući za 1,2 milijuna kućanstava u Hrvatskoj dostupnost novih tehnologija. S obzirom da smo s akvizicijom Metroneta postali i relevantni takmac u B2B segmentu, u 2018. planiramo i širenje ICT ponude kombiniranjem digitalnog portfelja i partnerstva s lokalnim tvrtkama te usmjeravanjem na niz industrija s naprednim rješenjima", najavljuje Dvorjančansky.

Tele2 Hrvatska: Treba smanjiti parafiskalne namete

I predsjednik Uprave Tele2 Hrvatska Viktor Pavlinić za 2018. najavljuje nastavak rasta temeljen na širenju baze korisnika te investicije u širenje portfelja i kvalitete usluga, kao i aktivnosti u promicanju i poticanju digitalizacije gospodarstva, u čemu vidi dobru priliku za rast i razvoj, a što su već počeli i u 2017. u suradnji sa HOK-om pokretanjem edukacijske platforme Biznis akademije za obrtnike i poduzetnike na temu digitalizacije u poslovanju.

>>>Vipnet započeo suradnju s matematičkim odsjekom PMF-a

Za telekomunikacije u 2017. Pavlinić izdvaja, kako kaže, dva bitna događaja koja su obilježila godinu - ukidanje roaminga, koji će, po njemu, uvelike utjecati na mogućnost monetizacije investicija u mrežu mobilnih operatera u Hrvatskoj, i završetak konsolidacije na tržištu fiksne telefonije koji je rezultirao formiranjem dva bloka, pri čemu onaj kojeg tvori HT grupa ima nemjerljivo veći udio na tržištu od Vipnet grupe.

>>>Hrvatski telekom predstavio plan svoje transformacije

"U okolnostima velikog porasta mobilnog podatkovnog prometa investicije u mrežu su nužne, a za to je, kao i za snažniji rast sveukupnog gospodarstva, važno nastaviti sa smanjenjem tereta parafiskalnih nameta, osigurati stabilni zakonodavno-regulatorni okvir te ujednačiti prakse i postupanje između različitih institucija države, prije svega na relaciji središnja država i jedinice i tijela lokalne samouprave", poručuje Pavlinić.

Nužnim smatra i da u Hrvatskoj konačno krene u provedbu Nacionalni program razvoja širokopojasne agregacijske infrastrukture s OiV-om kao nositeljem, za koji postoje i osigurana sredstva iz EU fondova i suglasnost Europske komisije, jer bi to, kako ocjenjuje, pridonijelo konkurentnosti, rastu i jačem razvoju i fiksnog i mobilnog telekomunikacijskog tržišta, pogotovo u kontekstu 5G.