08. prosinac 2018.

Teorija relativnosti: Političari vole prešućivati jer mogu

Krivci bez kazne – najkraći je i najprecizniji novinarski siže maratonske sjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Dakle, Zdravko Marić i Martina Dalić prekršili su zakonska načela, ali neće snositi nikakve sankcije. Vijeće je utvrdilo da oboje nisu očuvali vlastitu vjerodostojnost, a Dalić je osim toga propustila djelovati odgovorno i transparentno. Sve u svemu, propustili su obavijestiti javnost o svom djelovanju u slučaju Agrokor.

>>>Agrokor kriv za pad dvaju marketinških tržišta

Uslijedili su zahtjevi oporbe za Marićevu ostavku, HDZ-ova obrana ministra, najava Povjerenstva da će početkom 2019. raspravljati i o Plenkoviću i o Petrovu te izjava šefice Povjerenstva Nataše Novaković da bi vlast mogla smijeniti takvo povjerenstvo. Klasika. Relativiziranje i prešućivanje standardni je recept domaćih političara. To su lažne vijesti na hrvatski način.

Vole političari govoriti, i te kako, ali još više vole neugodne činjenice zaobići. Većini njih ionako puls javnosti ne određuje sudbinu, nego ovise o stranačkim šefovima ili su pak u politici samo prolaznici.

Svojevrsnu teoriju relativnosti u hrvatsku je politiku uveo Andrija Hebrang glasovitom izjavom da on nikad ne laže, ali da ne govori uvijek istinu. Možda i dr. Hebrang nije lagao pacijentima, samo im nije uvijek govorio istinu? No političari danas mogu biti mirni. Može i crno i bijelo. Za koga je rast proračuna dobra vijest, a za koga je loša? Ili, povećanje minimalca dobro je za ljude s najnižim primanjima, ali loše za njihove poslodavce. I aktualno dizanje komunalne naknade u pojedinim gradovima dobra je vijest za stanovnike i poslodavce jer će imati bolju lokalnu infrastrukturu, ali za njih je istodobno loša jer će im poskupjeti život i poslovanje. Sve je, dakle, relativno.

>>>Nike daje Modriću 800.000 eura zbog titule najboljeg igrača svijeta

Osim što je apsolutno potvrđeno da je Luka Modrić ove godine najbolji nogometaš na svijetu. Svaka čast! A prije proglašenja objavljena je i pravomoćna sudska presuda koja ga oslobađa od kaznene odgovornosti za navodno lažno svjedočenje u slučaju Zdravka Mamića. Ipak, teorija relativnosti i tu se umiješala. Modrić može biti najbolji nogometaš, ali u sudnici mu je oprošteno ono što se na travnjaku ne dopušta – smušenost. Sve je relativno, moj Alberte!