Korona i biznis
06. kolovoz 2019.

Terme Zagreb likvidirane, Grad još nema novog partnera za projekt od 350 milijuna kuna

Iz Sudskog registra izbrisana je tvrtka TERME ZAGREB. Osnovali su je INA i Grad Zagreb kao 50-postotni partneri, a u javnosti je ostala najpoznatija po Saši Mesić, koja je postavljena za predsjednicu Uprave u vrijeme kad je njen otac Stjepan Mesić bio predsjednik države. Saša Mesić bila je na čelu megalomanskog projekta od 2009. do 2013. Prema jednoj verziji, bila je uhljebljena na toj poziciji, a prema drugoj je projekt uništio gradonačelnik Bandić – da se osveti Mesiću.

Kako god, INA se krajem 2017. povukla iz projekta, pa je onda odustao i Zagreb. No, i tada je iz gradske uprave dolazilo objašnjenje da to nije kraj projekta, pozivajući se na Studiju izvodljivosti koju je 2015. izradio Grad u suradnji s austrijskim konzultantom Oberer Consulting.

U Studiji se predlaže izgradnja i uređenje dvaju brda, većeg ‘Wellness brega‘ na sedam katova s garažom te manjeg ‘Fun brega‘ prema metodi modularnog razvoja. Brda djelomično okružuju prirodne i umjetne vodene površine, a voda će teći i iz ‘Izvora života‘ koji će se nalaziti na vrhu.

Spominjao se tada i javni natječaj, i javno-privatno partnerstvo u kojem bi Grad uz zemljište pružio javno financiranje i infrastrukturu, dok partner treba biti ugledni stručnjak u području modernih termi te preuzeti daljnji razvoj projekta, uključujući financijski inženjering, izgradnju prema modelu ključ u ruke i stabilno poslovanje. U igri su (bila) i sredstva iz fondova EU, što nije zanemarivo jer je riječ o investiciji od 350 milijuna kuna. No, ogromne zalihe termalne vode (temperature do 80 stupnjeva), koje je Ina pronašla ispod zagrebačkog naselja Blato i nakon likvidacije tvrtke TERME ZAGREB čekaju prave investitore.