Aktualno
StoryEditor

Teška disrupcija tržišta rada u džungli američkog Amazona

09. Prosinac 2017.

Zahvaljujući četrdesetpostotnom rastu zaposlenika Amazona u odnosu na isto razdoblje lani taj je tehnološki div postao osmi najveći poslodavac u SAD-u, što isključuje najavljenu izgradnju novog sjedišta koje bi trebalo otvoriti 50-ak tisuća radnih mjesta.

Ipak, takav rast ima cijenu, piše Quartz. Iako Amazon predstavlja mali udio ukupne prodajne industrije, on apsolutno dominira u rastu prodaje, stoga se postavlja pitanje može li stvoriti više radnih mjesta nego što ih uništava?

Prema podacima o zaposlenima u maloprodajnoj industriji kao cjelini, te zaposlenima u Amazonu, na temelju trenutnih trendova napravljena je procjena rezultata za kraj 2017. godine.

Uz pretpostavku nastavak sadašnjih trendova u industriji, broj zaposlenih u maloprodajnim poduzećima kojima Amazon konkurira, kao što su knjižare, smanjit će se do kraja godine za 1 posto u odnosu na prošlu godinu. Iako je to mali postotak, broj izgubljenih radnih mjesta iznosit će 170 tisuća, što bi bio prvi godišnji pad od 2009. godine.

>>>Sprema se zamka za robote

Povećani broj zaposlenika Amazona neće biti dovoljan za pokrivanje gubitaka ostatka industrije. Čak i uz pretpostavku agresivnog rasta broja zaposlenika uključujući zaposlenike Amazona diljem svijeta, te maloprodajne konkurente broj zaposlenih past će za 24 tisuće.

Amazon je ove godine zaposlio 55 tisuća robota, a rast prodaje se ubrzava. Iz tvrtke navode da je krajem 2016. tvrtka raspolagala sa 45 tisuća robota, zatim su do kraja prve polovice dodali 35 tisuća robota, te 20 tisuća u trećem tromjesečju. Iako je teško dokazati uzrok pada broja zaposlenih, nije teško uočiti vezu između 24 tisuće otkaza te povećanja robota radnika.

>>>Mark Cuban: Prvi svjetski bilijunaš bit će netko tko da jedinstveni doprinos AI-ju

Amazonov rast i učinkovitost, potaknuti umjetnom inteligencijom i automatizacijom, ključ su dobrog kotiranja dionica. Tvrtka povećava svoja ulaganja u robotiku, te prema pretpostavkama do kraja godine strojevi bi mogli činiti 20 posto ukupne baze zaposlenika. To povećanje automatizacije vodi učinkovitosti i rastu, te čini investitore Amazona zadovoljnima, osobito u odnosu na maloprodajnu industriju u cjelini.

>>>‘Amazon efekt’ koči ciljanu inflaciju FED-a

Nacionalna maloprodajna federacija (NRF) prognozira da će prodaja maloprodajne industrije u 2017. godini rasti za oko 4 posto. Online kupovina raste još brže, ovogodišnji rast iznosi čak 10 posto. Amazon SAD čini udio od 35 posto tog rasta, a analitičari na Wall Streetu procjenjuju da će tvrtka imati udio od 51 posto cjelokupnog američkog rasta online prodaje do kraja godine.

[caption id="attachment_308689" align="aligncenter" width="750"] Ukupna prodaja maloprodajne industrije SAD-a[/caption]

To znači da će Amazon činiti 20 posto ukupnog američkog industrijskog rasta u 2017., iako čini samo 3 posto ukupne prodaje u maloprodaji SAD-a.

[caption id="attachment_308690" align="aligncenter" width="750"] Rast prodaje u maloprodajnoj industriji[/caption]

Amazonova rastuća vojska robota mogla bi biti korisna, ali također vrlo učinkovita kada je u pitanju ukidanje broja ljudskih maloprodajnih zaposlenika.

 

19. travanj 2024 08:27