Aktualno
StoryEditor

Teško je dokučiti što utječe na cijene žitarica

28. Ožujak 2018.

Teško je više zaključiti koji čimbenici najviše utječu na kretanje cijena žitarica na Chicago Mercantile Exchange-u. Jesu li to vremenski uvjeti tj. kiša ili je to reakcija na američke trgovinske restrikcije?

Prošlog je tjedna dosta kiše palo u Americi koja je napojila žednu pšenicu, a unaprijed je dobro došla i soji i kukuruzu. Ništa osim kiše ne može donijeti toliko vlage tlu i istovremeno pomoći novom urodu.

>>>Enormne zalihe u Americi srušile cijenu sojina zrna i sačme

Cijene kukuruza se gotovo nisu mijenjale, kao da na njih nisu utjecali ‘glasnici‘ trgovinskog rata ili poboljšanja uroda u Brazilu i Južnoj Africi. Kontinuirana prodaja kukuruza u Americi je potakla blagi pad cijena.

Prema US Grains Council-u izvoz američkog kukuruza naspram prošlogodišnjeg izvoza je 28% niži.

>>>Špekulanti se još jednom okreću zlatu

Cijene sojinog zrna su prošlog petka pale za 8 usd/t ponajviše zbog mogućnosti da će Kina uvesti carine na američko sojino zrno što bi bilo izrazito bolno za američke farmere obzirom da je Kina glavna destinacija američkog sojinog zrna i sačme.

Riblje brašno

U Peruu je ulovljeno samo 2000 mt ribe što je vrlo mala količina i to zbog mnogih zabrana ulova koje su još uvijek na snazi. IMPARE snimanje se nastavlja i svi su entuzijastični no rezultati još nisu finalni. Po završetku će biti objavljeni detaljni podaci.

Najveći igrači industrije su u Kini na JCI konferenciji stoga je za očekivati da će po završetku konferencije biti objavljeni novi zaključeni poslovi. Kupci čekaju niže cijene dok peruanski proizvođači žele pričekati kvote kako možda ne bi prodali unaprijed prevelike količine.

>>>Pad zaliha ribljeg brašna, količine neće pokriti ni iduća tri mjeseca

Kina i dalje uvozi 78% od ukupne količine peruanskog ribljeg brašna u prva dva mjeseca 2018.godine, ostali veliki potrošači su Japan, Tajvan i Vijetnam. Četiri najveća uvoznika čine čak 93% izvoza peruanskog ribljeg brašna u ovoj godini.

25. travanj 2024 08:34