Aktualno
StoryEditor

Tesla bi uskoro mogao imati ‘Made in China‘ automobile

23. Listopad 2017.

Iako su u proteklih nekoliko godina u javnost curile lažne uzbune da Tesla gradi tvornicu u Kini, početkom ove godine iz kompanije su potvrdili pregovore sa šangajskim vlastima oko izgradnje proizvodnog pogona u toj regiji. Do kraja godine obećali su službenu najavu o sklopljenom dogovoru, javlja Electrek.

>>>Rimac Automobili – najbolje plasirana hrvatska tvrtka na Deloitteovoj listi 50 najbrže rastućih

Ranije je objavljeno da je uvjet stranim proizvođačima automobila za otvaranje proizvodnih kapaciteta u Kini stvaranje zajedničkih ulaganja s domaćim tvrtkama, te dijeljenje dobiti i tehnologije s njima. Vlada je spomenula moguće ublažavanje tih zakona, pogotovo kada je riječ za proizvodnju električnih vozila. Prema izvorima, Tesla će otvoriti tvornicu u šangajskoj zoni slobodne trgovine što će umanjiti troškove proizvodnje.

Iz Tesle nisu htjeli komentirati navode, već su ponovili kako će službene podatke objaviti krajem godine.

>>>Northvolt gradi najveću europsku tvornicu baterija za e-automobile

Kina je najveće tržište za električne automobile, a u 2016. vrijednost prodaje Teslinih modela u toj zemlji iznosila je više od milijardu dolara. Najvećom barikadom smatra se uvozna carina koja iznosi 25 posto, a Tesla će, tvrde izvori, radije zadržati 100 postotno vlasništvo nego biti oslobođena carine.

Uz ove podatke, očigledno je kako tvrtka traži potencijalne lokacije za izgradnju velikih tvornica u kojima će se proizvoditi baterije i električna vozila.

 

26. travanj 2024 23:32