Aktualno
StoryEditor

Tesla gradi tvornicu automobila u Šangaju

11. Srpanj 2018.

Američki proizvođač električnih automobila Tesla potpisao je sporazum s kineskim vlastima o gradnji tvornice u Šangaju, piše Reuters.

>>>Tesla namjerava otpustiti oko četiri tisuće radnika

„Šangaj će biti mjesto prvog Gigafactoryja izvan SAD-a. Bit će to najsuvremenija tvornica vozila i uzor održivosti. Nadamo se da će uskoro biti dovršena“, navodi BBC riječi Teslinog direktora Elona Muska.

Gradnja bi trebala početi u ‘bliskoj budućnosti‘, priopćili su iz Tesle, dodajući da u roku od pet godina od dovršetka planiraju u tom pogonu proizvoditi 500.000 vozila.

Dodaju također da to ulaganje neće imati nikakav utjecaj na proizvodnju u SAD-u.

Tvrtka se u posljednje vrijeme suočila s poteškoćama. U ožujku su tako izvijestili o rekordnom tromjesečnom gubitku od gotovo 170 milijuna dolara, više nego dvostruko većem nego u istom razdoblju prethodne godine, što je dodatno potpirilo zabrinutost za financijsku održivost kompanije.

Najava nove tvornice nadovezala se na Teslino podizanje cijena pojedinih modela u Kini za oko 20 posto prema medijskim izvješćima iz prve polovine tjedna.

>>>Elon Musk: Sanjar koji poseže za Mjesecom i zvijezdama

Prošlog tjedna SAD je uveo carine na kineske proizvode u vrijednosti 34 milijarde dolara a Kina je uzvratila carinama na pojedine američke proizvode, uključujući automobile, podsjeća BBC.

Trgovinski spor između dva gospodarska diva eskalirao je danas objavom SAD-a da od rujna planira uvesti carine na dodatne kineske proizvode ukupne vrijednosti 200 milijardi dolara.

Musk je na svom Twitteru objavio vijest o gradnji tvornice u Šangaju, zajedno sa tekstom o navodnom ‘ratu‘ protiv njegove kompanije.

Forbes je pak objavio tekst u kojem se pita kako će Musk platiti novu tvornicu.

20. travanj 2024 10:53