25. listopad 2018.

Tesla ostvario 311,5 milijuna dolara dobit, prihodi udvostručeni

Tesla Motors ostvario je u trećem tromjesečju dobit od 311,5 milijuna dolara, što je tek treća kvartalna dobit u 15 godina postojanja tog proizvođača električnih automobila, a zahvaljuje se snažnom rastu prihoda.

Prema poslovnom izvješću, objavljenom u srijedu, Tesla je u proteklom tromjesečju ostvario prihode od 6,8 milijardi dolara, dvostruko više nego u istom lanjskom razdoblju.

>>>Tesla u automobile ugrađuje novost koja će razveseliti vlasnike pasa

Kako je posljednji put kvartalnu dobit Tesla zabilježio u 2016. godine, ovi rezultati predstavljaju pobjedu izvršnog direktora i osnivača kompanije Elona Muska koji je u posljednje vrijeme u sukobu s analitičarima i ulagačima na Wall Streetu, ali i regulatorima tržišta.

U pismu ulagačima Musk je protekli kvartal nazvao „povijesnim” i poručio da se dobit zahvaljuje „genijalnosti i napornom radu”.

„Ulagačima obično kažemo da se ne oslanjanju previše na rezultate u jednom tromjesečju, no ovaj je kvartal za Teslu doista značajan. Pokazuje da je tvrtka zabilježila preokret”, kaže Nicholas Hyett, analitičar u tvrtki Hargreaves Lansdown.

Rast prihoda kompanije zahvaljuje se povećanoj proizvodnji. Tesla je u proteklom tromjesečju proizveo više od 80.000 vozila, od čega više od 60 posto Modela 3s.

Prošle godine narudžbe za Tesline automobile snažno su porasle, no ulagači su se plašili da tvrtka neće uspjeti ostvariti zacrtane proizvodne ciljeve, a da će to dovesti do otkazivanja narudžbi.

Međutim, izvješće pokazuje da je samo oko petine od ukupno 455.000 narudžbi iz 2017. godine otkazano.

Uobičajeno ili samo jedan prikaz na radaru?

Prva dobit Tesle od 2016. godine zahvaljuje se, pokazuje izvješće, i smanjenju troškova te broja radnih mjesta.

„Tesla je zabilježio vrlo snažne kvartalne rezultate, koji su iznenadili gotovo sve. Sada ostaje pitanje može li to za Teslu postati uobičajeno, ili se radi samo o jednom prikazu na ekranu radara?”, kaže Akshay Anand, analitičar u tvrtki Kelley Blue Book.

>>>Tesla ne povlači dionice s burze

Na konferenciji s analitičarima Musk je poručio da je cilj Tesle ostvarivati dobit u svakom idućem tromjesečju.

Pritom računa na snažnu potražnju u Europi i Kini, gdje Tesla planira u idućoj godini početi prodavati svoj Model 3s. Cilj je, kaže Musk, prodati milijun vozila godišnje izvan SAD-a.

Zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima, cijena dionice Tesle porasla je u srijedu u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta više od 10 posto.

Dobri poslovni rezultati predstavljaju ‘melem na ranu‘ Elona Muska koji je u posljednje vrijeme u sukobu s analitičarima, mnogim ulagačima, pa i tržišnim regulatorom.

Prošloga je mjeseca Američka komisija za vrijednosne papire (SEC) optužila Muska za prevaru zbog niza lažnih i obmanjujućih tweetova nakon što je Musk putem Twittera poručio da razmišlja o povlačenju dionica Tesle s burze i da je to za kompaniju „najbolji put naprijed”.

Musk i SEC postigli su nagodbu, prema kojoj Musk može ostati izvršni direktor Tesle, ali mora odstupiti s mjesta predsjednika odbora direktora. Prema nagodbi, Musk i Tesla platit će i po 20 milijuna dolara kazne.

>>>Tesla bi uskoro mogao imati ‘Made in China‘ automobile

Najava Muska da razmišlja o povlačenju dionica Tesle s burze već je prije rezultirala tužbom nekoliko ulagača koji su zbog toga izgubili milijune dolara, a ti sudski postupci i dalje traju.