23. srpanj 2018.

Tesla traži financijsku pomoć od svojih dobavljača

Problemi s gotovinom u Tesli očito postaju vrlo ozbiljni kao što je niz analitičara i očekivao. Reuters je danas objavio kako proizvođač električnih automobila, inače poznat po nevjerojatnoj brzini trošenja novaca, traži od svojih dobavljača pomoć u obliku refundiranja prijašnjih isplata.

>>>Što nam donosi utrka za osvajanje Marsa?

Vrijednost dionice pala je četiri posto nakon vijesti da Tesla traži povrat dijela novca kako bi se približio profitabilnosti koja mu je dosad uporno izmicala. Vijest je prvi objavio Wall Street Journal koji se poziva na dopis jednog od velikih dobavljača u kojem se tvrdi da je Tesla povrat novca opisao kao investiciju nužnu za nastavak poslovanja kompanije. Iako iz Tesle ovo nisu potvrdili, priznali su da traže popuste na neke projekte koji datiraju još u 2016.

>>>Ad Astra – Elon Muskova tajnovita osnovna škola

Kako je Reutersu rekao jedan analitičar, pritiskanje dobavljača za buduće projekte nije neuobičajeno za autoindustriju, ali traženje rabata unatrag jest. Vijest je tako pojačala nagađanja da će kompanija trebati svjež kapital prije kraja ove godine, premda je šef Elon Musk tvrdio suprotno i obećao profitabilnost u trećem i četvrtom kvartalu ove godine (gubitak u prvom kvartalu ove godine bio je 709 milijuna dolara).

>>>Musk: Proizveli smo 5.000 Modela 3 u jednom tjednu – sad smo prava auto-kompanija

Čini se kako je bacanje svih karata na Model 3, kojim Tesla pokušava zavladati segmentom tržišta pristupačnijih električnih automobila, počelo uzimati danak na ionako nestabilne financije. S obzirom na nedavnu odluku kompanije da otpusti nekoliko tisuća radnika, ova vijest ne zvuči neuvjerljivo.