Aktualno
StoryEditor

Test: Peugeot Traveller - Putnik na duge staze može biti minibus ili monovolumen

26. Studeni 2017.

https://www.youtube.com/watch?v=a8dDIdMQg0c

Kad je prevozeći osmero odraslih putnika u trećoj brzini bez posebnog naprezanja osvojio najstrmiji slavonski uspon – onaj dugi, od dunavskog mosta u Batini do skretanja za vidikovac kojim dominira spomenik Antuna Augustinčića – bio je to krunski dokaz moći Peugeot Travellera. A kad je tako mogao ići testni dizelaš s motorom od 1560 ccm, koji razvija maksimalnu snagu od 85 kW (115 KS), možemo samo zamisliti kako ‘leti‘ najjača verzija Travellera, koja sa 177 ‘konja‘ u motoru od 1997 ccm od nula do 100 km/h povuče za impresivnih 10 sekundi.

Solidna vozna svojstva

Iako nije trkač, i prije toga naš je ‘putnik‘ pokazivao solidna vozna svojstva na Podravskoj magistrali, a neobično hrabro svladavao je dosadne, ali pomalo nezgodne pravokutne zavoje u oštrijoj vožnji na praznim i ravnim baranjskim cestama koje su zapravo granice nepreglednih njiva. To je pogotovo kompliment za ‘mrcinu‘ koja je i prazna teža od tone i pol, a duga je oko pet metara (osim testnog Standarda od 4,95 metara postoji i skraćena verzija Compact od 4,6 i produžena verzija Long od 5,3 metra). Kod toga širina od 1,89 metara i međuosovinski razmak od 3,975 metara pozitivno utječu na stabilnost vozila visokog 1,92 metra.

[caption id="attachment_306572" align="aligncenter" width="750"] Preklapanjem dva reda sjedala Traveller dobiva golem prtljažnik, a vađenjem sjedala pretvara se u kamionet[/caption]

Ovu platformu Peugeot je razvio zajedno s Citroënom (Space Tourer) i Toyotom (Proace). Motori su isti, samo su različiti stilovi u skladu s matičnim brendom, stupanj opreme, i u skladu s time razlike u cijeni.

[caption id="attachment_306569" align="aligncenter" width="750"] Na ručicama ‘skrivenima‘ iza upravljača koji se može namještati niz je komandi nadohvat ruke[/caption]

U Peugeotovoj gami ovaj model zamjenjuje dva nekadašnja – minibus Expert Tepee (u lakoj gospodarskoj izvedbi ostao je naziv Expert KOMBI) i Peugeot 807, koji je nakon deset godina nestao bez pravog nasljednika. Zato ne začuđuje što Traveller spaja osobine minibusa i monovolumena. Preglednost je odlična, pogotovo naprijed, s visokog vozačkog položaja. Tek vožnja ‘u rikvercu‘ bila bi još bezbrižnija sa stražnjom kamerom koja uz nadoplatu može nadopuniti inače solidne senzore upozorenja. Možda je kao ‘autobusni‘, ako ne i ‘kamionski‘ atavizam, ručna kočnica ostavljena jako nisko, pa je njezino povlačenje prava mala gimnastika sa saginjanjem za vozača koji inače sjedi u visokom položaju. No većina ostalih karakteristika osigurava udobnost monovolumena. I u drugi i treći red ulazi se jednostavno kroz jedina, desna klizna bočna vrata.

Putnički transporteri s devet sjedala sve su popularniji u turističkoj i hotelijerskoj branši. Za upravljanje je dovoljna vozačka dozvola B kategorije, što je posebno zanimljivo rent-a-car agencijama. Osim toga, Traveller je ustrajan, udoban i štedljiv dugoprugaš koji će naći korisnike i u drugim biznisima.

Štedljiv za svoju kategoriju

Još je važnije što se putnici u normalnoj vožnji ni na stražnjoj klupi ne osjećaju kao krumpiri. I klima-uređaj može se namještati posebno za prednji i stražnji dio vozila.

Traveller je neočekivano okretan na otvorenoj cesti. Kad se papučica gasa tijekom prestizanja stisne ‘do daske‘, sasvim lijepo ubrzava. Vrlo solidno ponaša se i na autocesti, s nezaobilaznim tempomatom. Motor je dovoljno tih da se i s putnicima u trećem redu može normalno komunicirati i pri velikim brzinama. Doduše, s testnim Travellerom (uz osmero putnika) trebalo je ponešto strpljenja da postigne 160 kilometara na sat (maksimalna deklarirana brzina testnog modela je 170 km/h), ali kad je dostigao tu brzinu, nije pokazivao nikakav poseban napor, a vozač i pu nici osjećali su se sasvim sigurno. A za svaki slučaj Traveller je na ‘crash‘ testu EuroNCAP dobio maksimalnih pet zvjezdica.

[caption id="attachment_306570" align="aligncenter" width="750"] Ulazak na stražnje klupe nije problem kao ni izlazak[/caption]

Ovaj Peugeot vozili smo i po jakoj kiši, koja je pala nakon duljeg sušnog razdoblja. Čim su isprane neugodne masnoće s ceste, vožnja u toj cestovnoj krstarici postala je gotovo jednako bezbrižna kao i po suhoj podlozi. Tome pridonose i metlice koje odlično prianjaju uz vjetrobransko staklo te automatsko prilagođavanje brzine brisača jačini oborina u skladu s brzinom vozila. Ugodnoj vožnji svakako pridonosi i automatsko uključivanje/isključivanje dugih svjetala, pa vozač ne mora držati ruku na ručici za regulaciju svjetala te se sprečavaju neugodna ‘blicanja‘ iz suprotnog smjera zaboravnim vozačima koji ne isključuju duga svjetla.

[caption id="attachment_306571" align="aligncenter" width="750"] Prvi red više je nego komotan za dvije osobe, ali ne i za treću korpulentnu[/caption]

Unatoč dimenzijama i gotovo punom kapacitetu, Traveller je na tisuću testnih kilometara oštre vožnje potrošio šezdesetak litara dizela, čime se svrstava u štedljivce u svojoj kategoriji. Deklarirana potrošnja u mješovitoj vožnji još je impresivnijih 5,2 litre na 100 kilometara.

Za osmerac s kormilarom

Strahovanje za smještaj prtljage u punom automobilu otklonilo je micanje stražnje police, čime se dobilo dostatnih 507 litara. Prtljažnik se vađenjem trećeg reda sjedala povećava na 1556 (2228) litara, iza prvog reda sjedala dobiva se impozantan prostor od 3061 (3968) litre, pa se putnički automobil bez problema pretvara u teretni, nosivosti od 2,6 do 3,1 tone – ovisno o verziji.

[caption id="attachment_306568" align="aligncenter" width="750"] Radio i klima-uređaj čuvaju mjesto za 7-inčni zaslon u bogatijim izvedbama[/caption]

Traveller se na hrvatskom tržištu nudi u šest verzija. Dizelski motori BlueHDi Euro6 dolaze s obujmom od 1560 cm3 maksimalne snage 70 i 85 kW (95 i 115 KS) te 1997 cm3 snage 110 i 130 kW (150 i 177 KS). Na testu smo imali verziju Peugeot Traveller BUSINESS L2 1.6 BlueHDi 115 S&S, koja stoji 254.532 kune, a najjača je verzija skuplja za 69 tisuća kuna.

Putnički transporteri za devet putnika sve su traženiji među prijevoznicima i hotelskim kućama. Za razliku od minibusova, njima mogu upravljati i vozači s vozačkom dozvolom B kategorije za osobna vozila, pa su sve popularniji i među renta-car agencijama. Mogli bi biti službeno vozilo svakog osmerca s kormilarom, posebice što se odrasli suvozač u sredini prednjeg reda osjeća skučeno, a i koljenima malo smeta vozaču pri mijenjanju brzina. Zato je za iskorištavanje punog kapaciteta s devet odraslih osoba preporuka kupiti verziju s automatskim mjenjačem. Šalu na stranu, Traveller kupce svakako može pronaći i među poduzetnicima koji šalju projektne grupe na teren. Gazda može biti siguran da će njegova ekipa i nakon višesatne vožnje odmorno iskočiti iz Travellera i odmah prionuti svakom poslu.

19. travanj 2024 09:57