Aktualno
StoryEditor

Tevi pala dobit i prihodi, slabi rezultati u Sjevernoj Americi

03. Svibanj 2018.

Izraelska farmaceutska kompanija Teva, vodeći proizvođač generičkih lijekova u svijetu, izvijestila je u četvrtak o padu dobiti i prihoda u prvom tromjesečju, a među utezima izdvajaju se slabi rezultati u regiji Sjeverne Amerike.

Tevina je dobit po dionici bez jednokratnih stavki pala u prvom tromjesečju 11,3 posto, na 94 centa po dionici. Prihodi su pali 10 posto, na 5,1 milijardu dolara.

Pritom su prihodi od prodaje ključnog brendiranog lijeka za multiplu sklerozu Copaxonea, koji se od prošle godine suočava s generičkom konkurencijom, potonuli 40 posto u regiji Sjeverne Amerike. Ujedno su Tevini ukupni prihodi od prodaje generičkih lijekova u toj regiji potonuli 23 posto.

>>>Teva najavila odlazak tri člana upravnog odbora

- Godina 2018. solidno je počela. Naš program restrukturiranja dobro napreduje i na dobrom smo putu da ove godine ostvarimo zacrtani cilj o smanjenju troškova za 1,5 milijardi dolara te za tri milijardi dolara do kraja 2019. godine, ustvrdio je u priopćenju izvršni direktor Kare Schultz.

Restrukturiranje najavljeno krajem prošle godine predviđa povezivanje poslovanja s generičkim i posebnim lijekovima, otpuštanje više od četvrtine radnika i zatvaranje odnosno prodaju 10 tvornica.

Od akvizicije Allerganova poslovanja s generičkim lijekovima Actavisa za 40,5 milijardi dolara Tevu muči i visok dug, koji je ipak smanjen s 35 milijardi na 30,8 milijardi dolara na kraju ožujka.

>>>Investicijski fond Warrena Buffetta kupio udio u Tevi

Računali su također da će njihovo poslovanje potaknuti novi lijek za migrenu ali američke regulatore brine proces proizvodnje, što će izraelsku tvrtku u utrci za novi lijek vjerojatno dovesti u podređeni položaj u odnosu na konkurente Amgen i Eli Lilly, napominje Reuters.

Njihova je prognoza godišnje prilagođene dobiti po dionici u 2018. ipak podignuta na 2,4 do 2,65 dolara po dionici, u odnosu na dosada prognoziranih 2,25 do 2,5 dolara po dionici.

Povisili su i prognozu prihoda, na 18,5 do 19 milijardi dolara, u odnosu na dosada prognoziranih 18,3 do 18,8 milijardi dolara.

19. travanj 2024 10:56