Aktualno
StoryEditor

TFI Holding: Dovedi Brada Pitta i ubrzaj donošenje GUP-a

26. Kolovoz 2017.

Brad Pitt najvjerojatnije nije zainteresiran za ulaganje u više od pola milijarde eura vrijedan turističko-stambeni kompleks koji švicarski TFI Holding planira graditi u šibenskom predgrađu Zablaće. Neslužbenu informaciju dobili smo od jednog od ovdašnjih zastupnika investitora, koji nam je rekao i da nakon prošloljetnog posjeta holivudskoga glumca Šibeniku, predstavljenog kao posjet zainteresiranog ulagača, s njim i nisu vođeni ozbiljni pregovori nego da je posjet bio prijateljske i privatne naravi.

>>> Pitt i Jolie moraju platiti pola milijuna eura majstorici za rasvjetu

No osim što je u sezoni kiselih krastavaca nahranio senzacija gladnu javnost, posjet slavnoga gosta urodio je i konkretnijim plodom. Za planirani projekt doznala je šira javnost, s njom i potencijalni novi investitori, a švicarski ulagači s vezama i poznanstvima koji sežu sve do Hollywooda nametnuli su se kao ozbiljni igrači na koje blagonaklono gleda i lokalna vlast.

Nećemo ovdje tvrditi da je baš Brad Pitt zaslužan za promjenu šibenskoga Generalnog urbanističkog plana, ali činjenica je da je promijenjen nekoliko tjedana nakon njegova posjeta i da su borova šuma, makija i maslinici uz jezero Mala Solina postali zona mješovite gradnje smještajnih kapaciteta i prateće infrastrukture. Zemljište je uglavnom već otkupljeno od malih privatnih vlasnika i sada se čeka izrada urbanističkog plana uređenja područja, što bi se, doznajemo u šibenskoj gradskoj upravi, koja čvrsto podupire projekt, trebalo početi raditi ujesen.

Slijedi prikupljanje građevinske dokumentacije, a investitori procjenjuju da bi gradnja trebala početi za godinu dana. Projekt na 450 tisuća kvadrata s vilama, hotelima i marinom te sadržajima poput škole, ambulante i crkve projektirao je arhitekt Nikola Bašić, projektant zadarskih Morskih orgulja i Pozdrava Suncu i šetnice kroz šibenski kanal.

>>> Tarantino snima film o Charlesu Mansonu

TFI Holding predstavlja se kao razvojna tvrtka koja okuplja zainteresirane investitore. Registrirana je u malom mjestu Wollerau nedaleko Ciriškog jezera, a vlasnik joj je Jean Paul Uldry. Taj je Švicarac ujedno i direktor tvrtke CHR Eko Projekt sa sjedištem u Šibeniku, koju je još 2007. osnovala istoimena švicarska tvrtka u njegovu vlasništvu, zajedno sa Želimirom Belamarićem, švicarskim poduzetnikom šibenskih korijena. Tada je bila registrirana za gradnju energetskih pogona, a danas je to društvo za turizam i promet nekretninama.

25. travanj 2024 17:59