Aktualno
StoryEditor

The Economist: Agrokor bi regiju mogao vratiti u recesiju iz koje je tek izronila

17. Kolovoz 2017.

Nakon što se koncern Agrokor u travnju suočio s velikim dugovima, gnjevnim vjerovnicima i nepovjerljivim dobavljačima, Ivica Todorić je cijelo carstvo koje je izgradio morao predati u ruke države. Iako je, tehnički gledano, i dalje vlasnik koncerna, zbog specijalnog zakona nazvanog lex Agrokor, njime trenutno upravlja država.

Ante Ramljak izjavio je da trenutak kada ga je vlada imenovala povjerenikom za Agrokor predstavlja kraj ere koja je započela prije 25 godina, piše The Economist.

>>>Agrokor suočen s rastućim nizom parničnih i ovršnih tužbi, tri arbitraže u Londonu

Koncern Agrokor obuhvaća 143 tvrtke koje izravno zapošljavaju gotovo 57 tisuća ljudi. Ako u tu brojku uključimo dobavljače, kao i sve one čiji će posao pogoditi kaos koji vlada u koncernu, gotovo 500 tisuća ljudi moglo bi biti oštećeno, a ako se sve firme u vlasništvu grupacije jednostavno zatvore, hrvatsko gospodarstvo smanjilo bi se za 10 posto i više.

Prema podacima Europske banke za obnovu i razvoj, preostale obveze koncerna čine udio od gotovo 15 posto hrvatskog BDP-a.

>>>Vlada Federacije BiH priprema zakon za pojačani nadzor krize u Agrokoru

Samo nekoliko godina unazad, Agrokor je predstavljao vrhunac hrvatskog biznisa. Tijekom ratnih 90-ih, dok se država branila od agresora, strani investitori nisu imali motivaciju za ulaganje, no Ivica Todorić ugledao je priliku za posao. On je tada predstavljao modernog biznismena i pozitivnu ličnost.

Kako se Agrokor širio diljem regije, smatran je simbolom hrvatske snage. Svi političari podupirali su razvoj Agrokora, a aktualni ministar financija Zdravko Marić, do prošle godine bio je zaposlenik Agrokora. Tiskani mediji davali su velik prostor Agrokoru bojeći se gubitka velikog oglašivača i toga da će kiosci Tiska prestati prodavati njihove tiskovine.

U 2014. godini Agrokor je svoju poslovni flotu proširio kupivši Mercator, slovenskog maloprodajnog giganta koji ima svoje trgovine diljem regije. Hrvatska je pucala od ponosa, no taj osjećaj nije trajao dugo. U to vrijeme na tržištu se pojavio niz stranih konkurenata Konzuma nakon otvaranja tržišta prilikom ulaska Hrvatske u EU.

>>>Rezervacije za Agrokor srušile dobit ESB grupe

Akvizicija Mercatora, koja je financirana pomoću posudbe sredstava, pokazala se prevelikim zalogajem za Agrokor. Dok su domaće i strane banke odbijale poslovati s Agrokorom, nastupile su ruske, što se pokazalo kao kobna pogreška.

Sberbanku, ruskoj štedionici koja je najveći pojedinačni kreditor, Agrokor duguje 1.1 milijardu eura, a pokrenuli su i postupak protiv Todorića kojeg terete za prijevaru.

Poznati dugovi Agrokora iznose najmanje 6.74 milijarde eura, no dok se ne okonča revizija koja sumnja u nepravilnosti, postoji opasnost da je iznos veći od navedenog, te nitko nije u potpunosti siguran kolika je vrijednost imovine koncerna.

>>>Sberbank kao svjedoke protiv Agrokora želi Dalić i Ramljaka

Krajem srpnja Ramljak je krenuo s isplatom dugova malim dobavljačima, što je samo kap u moru Agrokorova dugovanja. Iduće godine mali dobavljači ponudit će svoje proizvode ostalim trgovačkim lancima, što umanjuje Ramljakove napore da ublaži udarac koji se sprema hrvatskom gospodarstvu. Ako se crne prognoze ostvare, a u računovodstvenim knjigama utvrdi nered, cijela bi regija mogla ponovno uroniti u dugu recesiju iz koje je upravo izašla.

16. travanj 2024 18:38