16. ožujak 2018.

The Telegraph: Nervni otrov bio je u kovčegu Julije Skripal 

Nervni otrov novičok kojim je otrovan bivši ruski agent Sergej Skripal bio je podmetnut u kovčeg njegove kćeri prije nego što je otputovala iz Moskve, piše britanski list The Telegraph pozivajući se na neimenovane izvore u petak.

Skripal (66) i njegova 33-godišnja kći Julija pronađeni su 4. ožujka bez svijesti na klupi pred trgovačkim centrom u Salisburyju na jugu Engleske i od tada su u kritičnom stanju u bolnici. Julija Skripal stigla je u London iz Rusije 3. ožujka, prema podacima protuterorističke policije.

>>>Uz 200 svjedoka i 240 dokaza ‘još je prerano reći tko je odgovoran’ za trovanje Skripala

Britanska policija sada je usmjerila istragu na to je li otrovom bio natopljen neki komad odjeće ili kozmetike ili poklon koji je otvoren tek u Skripalovu domu u Salisburyju, piše The Telegraph.

Britanija tvrdi da su otac i kći otrovani nervnim agensom kao i britanski policajac koji im je prvi pritekao u pomoć. Smrtonosni nervni otrov novičok razvila je još sovjetska vojska.

>>>Veleposlanik Rusije: Theresa May stvara ‘histerično okruženje’

Službeni London krivi Moskvu za trovanje i najavio je protjerivanje 23 ruska diplomata iz veleposlanstva u Londonu za koje tvrde da su prikriveni špijuni. Britanija, Sjedinjene Države, Njemačka i Francuska zajedno su u četvrtak pozvale Rusiju da objasni kako je otrov upotrijebljen na britanskom tlu. Rusija odbacuje se optužbe i optužuje London da je pokrenuo val proturuske histerije.