Aktualno
StoryEditor

Tihomir Premužak: Upravljanje tvrtkom više ne može biti ‘one man show‘

07. Travanj 2019.

Prvi čovjek Vetropack Straže sebe vidi kao osobu koja vodi kompetentan tim direktora koji vrlo odgovorno i stručno upravljaju svojim područjima, na redovnim sastancima analiziraju i sukobljavaju mišljenja i na osnovi toga donose za tvrtku najbolje odluke

Predsjednik Uprave i generalni direktor tvrtke Vetropack Straža Tihomir Premužak osim svoga posla voli i sport, a posljednjih godina najviše uživa u biciklizmu, skijanju i planinarenju. Te aktivnosti daju mu, kako nam je rekao, fizičku i mentalnu snagu i bez njih ne bi mogao funkcionirati.

– Mnogo vremena provodim u svojem vinogradu, a veseli me i uređivanje okućnice. Volim motore. Imam jedan stari iz 1954. godine koji vozim kad se organiziraju susreti oldtimera. Supruga i ja se često odemo velikim enduro motorom na more ili u planine. Uživamo u brzini, druženju s prijateljima i otkrivanju novih zanimljivih destinacija – otkrio nam je Premužak.

Karijeru je počeo radeći kao voditelj smjene u jednoj manjoj proizvodnoj tvrtki. U Vetropack Stražu došao je 1998. godine na mjesto direktora tehnike. To je njegova prva prava menadžerska funkcija. Bio je 12 godina odgovoran za investicije i održavanje tvornice i sa svojim timom kreirao njezin razvoj. Nakon što je njegov prethodnik Dragutin Špiljak otišao u mirovinu, imenovan je 1. siječnja 2012. godine generalnim direktorom i predsjednikom Uprave Vetropack Straže. Član je i rukovodstva grupe Vetropack. Otkrio nam je kako su tri osobe znatno utjecale na njegovu karijeru. Gordan Špiljak bio je njegov prvi mentor koji mu je, kako nam je rekao, omogućio da se nakon fakulteta dokaže u struci.

Učio od svojih mentora

– Iako sam bio mlad i neiskusan, povjerio mi je šefovsku funkciju. Najveći i najvažniji utjecaj na moj razvoj imao je moj prethodnik Dragutin Špiljak. Bio sam 12 godina član kolegija direktora kojem je on bio na čelu. U tom razdoblju sam jako mnogo naučio. I danas, kad se nađem u izazovnim situacijama, vidim koliko mi je vrijeme provedeno s njim bilo važno i korisno. Treća osoba je Claude R. Cornaz, bivši CEO, a sadašnji predsjednik Upravnog odbora grupe Vetropack. Imao sam veliku povlasticu biti dio njegova tima, učiti od njega, upijati njegove metode upravljanja ljudima, pronalaženja rješenja, donošenja odluka. On je definitivno najveći menadžer kojeg znam – rekao nam je Premužak i dodao da je Cornaz čovjek velike energije i integriteta, s mnogo znanja i inteligencije – socijalne i emocionalne te očaravajuće jednostavan u komunikaciji i rukovođenju. Upravljanje tvrtkom Premužak smatra timskim poslom i uvjeren je da već dugo ne prolazi vođenje prema principu ‘one man show‘.

– Sebe vidim kao osobu koja vodi kompetentan tim direktora koji vrlo odgovorno i stručno upravljaju svojim područjima. Na redovnim sastancima analiziramo i sukobljavamo mišljenja pa donosimo za tvrtku najbolje odluke. Smatram da su iskrenost i otvorenost menadžera ključni za uspješno vođenje. S rukovodnim timom i svim zaposlenicima treba uvijek iskreno komunicirati, podijeliti i ono dobro i ono loše – rekao nam je Premužak i upozorio da se u suprotnom gubi kredibilitet i autoritet.


Školovanje: Fakultet strojarstva i brodogradnje u Zagrebu i MBA na Bled School of Management Karijera: Nastavnik u osnovnoj školi u Desiniću, GP Špiljak (proizvođač staklarskih alata) u Humu na Sutli, predstavništvo Iscara u Samoboru i Vetropack Straža d.d. Hobi: Biciklizam, skijanje, planinarenje i vožnja motorom


Mršav direktor je sumnjiv

Prema njegovu mišljenju, kao i mišljenju mnogih menadžera, upravljanje tvrtkama moralo se mijenjati, trebalo je prihvatiti nove trendove, alate i metode upravljanja.

– Biznis je sve nemilosrdniji – i prema onima koji upravljaju i prema ostalim zaposlenicima. Mnoga su poduzeća postala dio internacionalnih grupa, sve ih više posluje na vanjskim tržištima. Komunicira se na engleskom, odluke se donose mnogo brže. Svi smo se morali tome prilagoditi, uza stalno učenje i usavršavanje. Bez toga nema opstanka na tržištu – uvjeren je Premužak. Da se od pravih menadžera očekuje da su elegantno popunjeni jer kako je poznato da tko mnogo radi, mora mnogo i jesti, potvrđuje i anegdota koju nam je ispričao Premužak.

– Kad sam prvi put sreo komercijalnog direktora jednog našeg talijanskoga kupca, koji je malo korpulentnije građe, on me odmjerio i pitao moje kolege: ‘Ovo je direktor? Tako mršav?‘. Pogladio se po trbuhu i dodao: ‘Ovako treba izgledati pravi direktor‘ – ispričao nam je Premužak. 

18. travanj 2024 02:40