Aktualno
StoryEditor

Tijekom SP-a rekordno se peglale kartice, više i kredita

20. Srpanj 2018.

Od Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji osim putničkih agencija i trgovaca profitirale su i banke koje bilježe rast kartične potrošnje i nenamjenskih gotovinskih kredita.

>>>U Hrvatskoj platnim karticama ostvareno 148 milijardi kuna transakcija

Nakon prolaska Vatrenih u četvrtfinale klijenti su masovno tražili povećanje limita na karticama, kako dnevnih tako i mjesečnih, što se da povezati s povećanom potrošnjom koju je izazvala nogometna euforija, doznaje T-portal.

U Erste banci u posljednjih mjesec dana u odnosu na prošlu godinu rast plasmana gotovinskih kredita povećan je za 25 posto u volumenu i 80,4 posto u broju kredita, no oni to ne stavljaju u izravnu vezu sa Svjetskim prvenstvom.

Addiko banka javlja kako je bilo klijenata koji su pokazali interes za put u Rusiju te da im gotovinski krediti stabilno rastu od početka godine, kao i kartična potrošnja - vrijednost transakcija bila je pet posto viša nego lani.

Rast bilježe i Privreda banka Zagreb te Raiffeisen banke.

>>>Krediti stanovništvu u svibnju porasli 3,5 posto, na 121 milijardu kuna

Inače, ukupni krediti stanovništvu porasli su do svibnja za 3,5 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, na 121 milijardu kuna, najvišu razinu od siječnja 2016., čime je nastavljen rast kreditiranja deveti mjesec zaredom. Stopa rasta od 3,5 posto najviša je od 2011. godine, otkada su dostupni podaci, što ukazuje na postupan oporavak kreditne aktivnosti, navode analitičari RBA.

25. travanj 2024 15:54