Aktualno
StoryEditor

Tijekom srpnja u SAD-u otvoreno 209 tisuća novih radnih mjesta

04. Kolovoz 2017.

U američkom gospodarstvu u srpnju je otvoreno više novih radnih mjesta nego što se očekivalo, blago su podignute plaće, a stopa nezaposlenosti ponovno je skliznula na najniže razine u 16 godina, pokazalo je u petak objavljeno izvješće američkog ministarstva rada.

U srpnju je u Sjedinjenim Državama otvoreno 209 tisuća novih radnih mjesta, nakon revidirane 231 tisuće u prošlom mjesecu, pokazalo je izvješće ministarstva. Prvotno objavljen podatak za lipanj pokazivao je brojku od 222 tisuće.

Stopa nezaposlenosti skliznula je za 0,1 postotni bod, na 4,3 posto, najniže razine u 16 godina, na koje je nakratko već pala u svibnju. Od početka godine smanjena je za 0,4 postotna boda.

>>> Trump pokreće ‘prave vijesti’

Promatrano po sektorima, u proizvodnom je sektoru broj zaposlenih uvećan za 16 tisuća. U automobilskom je porastao za 1.600 unatoč slabijoj prodaji i golemim zalihama koje su proizvođače primorali na smanjenje proizvodnje.

Građevinske kompanije u srpnju su zaposlile šest tisuća novih radnika, dok je u sektoru maloprodaje broj zaposlenih porastao za 900 budući da je zapošljavanje kod online trgovaca više nego nadjačalo otpuštanja u klasičnoj trgovini na malo klasičnog tipa.

Državni sektor u srpnju bilježi povećanje broja zaposlenih za četiri tisuće, pokazali su podaci ministarstva.

>>> Harley-Davidson smanjuje proizvodnju; generacija Y ‘nije luda’ za motorima

Izvješće je pokazalo i da su u prosjeku plaće po satu rada uvećane za 0,3 posto na mjesečnoj razini, najviše u proteklih pet mjeseci, nakon 0,2-postotnog rasta u lipnju. Na godišnjoj razini porasle su za 2,5 posto, kao i u prethodnom mjesecu, pokazalo je izvješće ministarstva.

Ekonomisti iz Reutersove ankete očekivali su 183 tisuće novih radnih mjesta i rast plaća od 0,3 posto, podsjeća Reuters.

03. svibanj 2024 01:16