Aktualno
StoryEditor

Tim astronoma otkrio četiri planeta veličine Zemlje

12. Kolovoz 2017.

Tim astronoma otkrio je četiri planeta veličine Zemlje u orbiti u čijem se središtu nalazi zvijezda tau Ceti koja je slična našem Suncu, ona je udaljena otprilike 12 svjetlosnih godina i vidljiva golim okom, javlja UCSC.

>>>Analitičari: Bliski istok financijski i geografski pozicioniran za iskorištavanje svemira

Masa novootkrivenih planeta ih čini najmanjim do sada otkrivenim u orbitama sličnim Sunčevom sustavu. Dva planeta nalaze se u nastanjivom području u blizini zvijezde i na njima se potencijalno nalaze vodene površine.

Glavni istraživač Fabo Feng, kazao je da ovakvo otkriće predstavlja prekretnicu u traženju planeta sličnih Zemlji, a prilikom istraživanja uveli su nove metode koje uklanjaju buku u podacima kako bi otkrili slabe planetarne signale.

Dva vanjska planeta koja se kreću oko tau Ceti su potencijalno naseljivi, iako bi česta bombardiranja asteroidima i kometima mogla umanjiti šansu za život na njima.

>>>Hrvatski fizičari modelirali svemir bez ‘Velikog praska’

Isti tim istraživao je tau Ceti prije četiri godine, kada je jedan od njih, Mikko Tuomi, pokušao razviti tehniku analize podataka korištenjem zvijezde kao mjerila. Istraživanjem su otkrili način razlikovanja signala uzrokovanih planetima od onih uzrokovanih djelovanjem zvijezde, što im je pomoglo uočiti potencijalno nastanjive planete u sustavu.

Zvijezde slične Suncu najbolji su objekti u potrazi za naseljivim planetima, jer za razliku od manjih sličnih zvijezda, kao što su zvijezde "crveni patuljci" Proxima Centauri i Trappist-1, osvjetljavaju više planeta u sustavu.

23. travanj 2024 13:34