Aktualno
StoryEditor

Tim Berners-Lee: internet je ‘najveća nadzorna mreža svijeta‘

10. Lipanj 2016.

Izumitelj World Wide Weba Tim Berners-Lee kaže da je internet pao u ruke velikih korporacija i vlada pa postao ‘‘najveća nadzorna mreža svijeta‘‘.

- On kontrolira što ljudi vide. On stvara mehanizam za ljudsku interakciju. To je bilo veličanstveno, ali špijuniranje, blokiranje stranica, prenamjena sadržaja ili preusmjeravanje na pogrešne stranice potpuno potkopavaju duh koji ljudima pomaže da stvaraju - rekao je u razgovoru za New York Times.

Berners-Lee je ovog tjedna boravio u San Francisku na konferenciji posvećenoj ‘‘re-decentralizaciji interneta‘‘ gdje je zajedno s internet pionirom Vintom Cerfom i utemeljiteljem  Internetskog arhiva Brewsterom Kahleom zagovarao veću kontrolu dostupnog sadržaja na individualnoj razini, jačanje privatnosti i sigurnosti.

- Edward Snowden je pokazao da smo s webom nehotice izgradili najveću mrežu za nadzor. Kina svojim ljudima može onemogućiti da čitaju stvari, i tek je nekolicina velikih pružatelja usluga de facto organizator vašeg iskustva. Mi imamo mogućnost to promijeniti - ocijenio je Kahle.

20. travanj 2024 12:34