Aktualno
StoryEditor

Timmermans: Sve što mogu učiniti da se riješi spor ja ću učiniti

07. Prosinac 2017.

Prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da je u kontaktu s vladama Hrvatske i Slovenije kako bi pomogao u rješavanju graničnog spora, ali još nije sigurno da će po tom pitanju posjetiti Zagreb i Ljubljanu.

- Da budem vrlo jasan, to je granični spor između dviju država članica i Europska komisija se nada da se to pitanje može riješiti bez odgađanja u konstruktivnom dijaloga između njih, rekao je Timmermans na konferenciji za novinare odgovarajući na upit kada će posjetiti Hrvatsku i Sloveniju.

>>>Juncker zadužio Timmermansa za posredovanje u arbitraži između Hrvatske i Slovenije

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker zadužio je početkom prošlog tjedna Timmermansa da posreduje u graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije te najavio da bi Timmermans do kraja godine trebao posjetiti obje zemlje.

Glasnogovornik Komisije je 27. studenoga rekao da je Juncker o graničnom problemu i onome što je slijedilo nakon objave odluke arbitražnog suda od 4. srpnja razgovarao s premijerima obiju zemalja, Andrejom Plenkovićem i Mirom Cerarom.

- Predsjednik Juncker je ponovio da Europska komisija ostaje spremna pridonijeti ili olakšati proces kako najbolje provesti arbitražnu odluku i zatražio je od prvog potpredsjednika Timmermansa da preuzme tu zadaću. On je također o toj odluci obavijestio premijere Cerara i Plenkovića. Prvi potpredsjednik Timmermans namjerava otputovati u dvije zemlje prije kraja ove godine kako bi razgovarao o tom pitanju, rekao je tada glasnogovornik Komisije.

>>>Plenković: Timmermans ne bi uvažavao arbitražnu odluku da je u pitanju Nizozemska, ‘case closed’

- Sve što mogu učiniti da se riješi spor ja ću učiniti. U kontaktu sam s obje vlade i ostat ću u kontaktu te ih pitati kako oni vide moju ulogu kako bih mogao biti od koristi što je moguće više. Sljedećih dana i tjedana nastavit ću to raditi i bude li to vodilo prema posjetu Zagrebu i Ljubljani, bit ćete prvi koji će to znati. Ono što sada radim jest kontakt s obje vlade i pokušavam biti što je moguće korisniji, rekao je Timmermans na pitanje kada namjerava posjetiti obje zemlje.

Hrvatska je istupila iz arbitražnog procesa o graničnom pitanju jer ga je Slovenija nepopravljivo kontaminirala, pa ne priznaje arbitražnu odluku i ne kani je provesti, no Slovenija ustraje na tome da odluku arbitražnog suda treba primijeniti.

Cerar je u rujnu otkazao dogovoreni zagrebački susret s Plenkovićem nakon što je u govoru pred Općom skupštinom UN-a Plenković još jednom odbacio arbitražnu odluku i pred međunarodnim auditorijem prozvao Ljubljanu za kršenje međunarodnog prava.

Cerar i Plenković razgovarali su u drugoj polovici listopada u Bruxellesu tijekom summita lidera EU-a i nisu uspjeli dogovoriti uvjete i termin za  sljedeći sastanak, ali su se složili za nastavak razgovora na tehničkoj razini.

19. travanj 2024 13:04