08. svibanj 2018.

Tipurić: Može li državno biti efikasno u Hrvatskoj?

Može li državno biti efikasno? Sigurno. Pitanje je može li biti tako u Hrvatskoj, rekao je Darko Tipurić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, prilikom otvaranja konferencije Državno, a efikasno u zagrebačkom hotelu Westin u utorak.

- Kad se zbroje prihodi firmi naših panelista, dobijemo iznos oko dvije milijarde eura. Sigurno nije svejedno kako se tim kapitalom upravlja. Radimo ovu konferenciju iz inata: iznosimo tezu da državno može biti efikasno, što kod dijela naše publike možda i nije popularno, rekao je Miodrag Šajatović pozdravljajući okupljene i riječ prepustio Darku Tipuriću.

>>> Miodrag Šajatović: Okrećete očima na temu ‘državno, a efikasno’? A da malo popričamo?

- Problemi koji muče javne kompanije su neekonomsko ponašanje kod poslovnih odluka, strukturna inercija, tendencija iskorištavanja povlaštenih položaja na tržištu te neizmjerno velik utjecaj politike na poslovanje. Upravljanje javnim dobrom, voda, šuma, nerijetko ne završava dobro nakon privatizacije. Rizici privatizacije često se zaboravljaju. Država može i treba biti aktivan vlasnik. Privatizacija je bitna, ali ne pod bilo koju cijenu. Ako pogledamo skandinavske zemlje, vidimo da postoji balans između različitog oblika vlasništva. Zato se treba zapitati postoji li mogućnost odmaka od neoliberalne ideologije koja prevladava? To je moćna ideologija, poput religije. A vidimo ogromne razine nejednakosti.

- Može li državno biti efikasno? Sigurno. Pitanje je može li biti tako u Hrvatskoj, rekao je Darko Tipurić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Teško da ćemo doći do jednoznačnih rješenja. Postoji niz otvorenih tema, niz otvorenih dilema. Pitanje ne bi trebalo biti privatizirati ili ne, nego što, kada i kako. Nešto definitivno treba biti javno, nešto definitivno biti privatno. Mogu li javne kompanije biti efikasne, to je pitanje, rekao je je Lajoš Žager, izaslanik predsjednice RH, otvarajući konferenciju.

Budući da javni sektor konkurentnošću i djelotvornošću znatno zaostaje za privatnim, usporavajući nacionalnu konkurentnost, konferencijom će se pokušati uputiti na mogućnosti boljeg upravljanja njime te predstaviti nove potencijale njegove drugačije uloge i potrebnog djelovanja u gospodarstvu. Teme su centralizacija i profesionalizacija upravljačke uloge na nacionalnoj razini, privatizacija javno-privatnim partnerstvom i drugi oblici suradnje između javnog i privatnog sektora te organizacijsko restrukturiranje.

>>> Tipurić: Nužno je promijeniti niz segmenata kako bi Hrvatska podignula razinu konkurentnosti

Cilj skupa je upozoriti na slabosti upravljačke prakse u javnim poduzećima i njihove posljedice na poslovanje, osnažiti potencijale djelotvornosti javnog sektora različitim modelima suradnje s privatnim sektorom usmjerenim na izgradnju i osnaživanje konkurentnosti. Također, cilj je i promicati održive privatizacijske modele prekomjerne javne imovine i neposlovnog nekretninskog portfelja.

Konferencija je namijenjena prvenstveno javnim poduzećima, zatim konzultantima, pravnicima, akademskoj zajednici te Vladinim agencijama.