16. ožujak 2018.

Tipurić: Nužno je promijeniti niz segmenata kako bi Hrvatska podignula razinu konkurentnosti

- Nužno je promijeniti čitav niz segmenata kako bi Hrvatska podignula razinu konkurentnosti. Prošle godine donijeli smo deset preporuka koje su trebale pridonijeti poboljšanju uvjeta za povećanje broja i kvalitete greenfield investicija, rekao je Darko Tipurić, profesor s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, u pozdravnom govoru prvog dana dvodnevne konferencije ‘Greenfield investicije – kako snovi postaju stvarnost‘ koja je jutros počela u Medulinu.

Goran Buić, načelnik Općine Medulin, istaknuo je da se ciljevi u tom segmentu mogu ispuniti ako se sinergijski krene u reforme i promjene. Istarski župan Valter Flego naglasio je da je Istarska županija jedina županija u kojoj raste zaposlenost, ali i da uvijek postoji mjesta za napredak.

>>>Započela je dvodnevna konferencija o greenfield investicijama

Da su u provedbi u Hrvatskoj trenutno projekti u vrijednosti oko 22 milijarde kuna, izjavio je Tomislav Petric iz SAFU-a. - Sada ćemo pokazati možemo li iskoristiti sredstva za greenfield investicije, dodao je.

>>>Ćorić: Smanjenje uvoza i povećanje izvoza – nova energetska strategija do kraja 2018.

Marko Jurčić, izaslanik predsjednice RH, kaže da je u odnosu na lani došlo do malih pomaka, ali da Hrvatska nema dovoljno kapaciteta.

>>>Barbarić: Kapitalne investicije u energetici mogu izravno doprinijeti rastu BDP-a

- Lokalne zajednice su pokazale pomake, poput Bjelovara koji je počeo samostalno donositi planove, a pozitivan primjer je i Prelog koji izvrsno realizira ulaganja, rekao je Jurčić.