Aktualno
StoryEditor

Tko će spasiti Uljanik - Novinsky, Končar ili netko treći?

03. Rujan 2018.

Vlada je započela aktivnu potragu za novim strateškim investitorom za Uljanik Grupu. Jedno od imena koja se spominju ono je Vladima Novinskog, vlasnika Smart Holdinga i najvećih brodogradilišta u Ukrajini koji je navodno zainteresiran za hrvatsku brodogradnju te je tim povodom već dva puta bio u Hrvatskoj, piše Glas Istre.

>>>Danko Končar: Uljanik treba proizvoditi kruzere

S jedne strane činjenica je da država nema realnih instrumenata za dovođenje novog partnera. Odluku o strateškom partneru donose Uprava i Nadzorni odbor Uljanika i oni su pred sobom imali tri ponude od kojih je, tvrde, ona Kermas energije Danka Končara bila najkonkretnija.

Neki izvori tvrde i kako je priča o Novinskom svojevrsna „dimna bomba“ u pozadini koje je navodno nastavak sukoba oko načina rješavanja problema koji već neko vrijeme traje između dva nadležnih ministara, Horvata i Marića, odnosno svojevrsnom pritisku na Končara kako bi ga se privoljelo da i prije nego što mu to prihvaćanjem Plana restrukturiranja postane obaveza, uloži u aktualnu krizu u Uljaniku još vlastitog novca.

- Gospodina Novinskog, koji se spominje u medijima upoznao sam ovog proljeća kad smo se susreli u Zagrebu te razgovarali upravo na temu brodogradnje u Hrvatskoj. Ali, općenito, moj stav je tu jasan od prvog dana i on se nije promijenio i mogu ga opet ponoviti - ako oni koji su me izabrali misle da imaju bolje rješenje i kvalitetnijeg strateškog partnera, spreman sam im prepustiti odmah svu odgovornost, izjavio je Danko Končar za T-Portal.

>>>Miletić: Nećemo mijenjati prostorni plan za Uljanik

No ukoliko se povuče, Končar traži povrat pozajmice. Riječ je o 12,6 milijuna eura ili 100 milijuna kuna kojom je državni proračun spašen gubitka od 120 milijuna eura, jer se nisu aktivirala državna jamstva.


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

24. travanj 2024 08:02