Aktualno
StoryEditor

Tko je drugi po veličini dioničar Istarske kreditne banke, koji se ‘nakrcava‘ dionicama

27. Kolovoz 2019.

Kada dionica Istarske kreditne banke (IKB)  u jednom trgovinskom danu, ovog ponedjeljka, postane najtrgovanija dionica na Zagrebačkoj burzi, svakome tko prati burzu pojavi se upitnik iznad glave. Ne želimo obezvrijediti ni IKB ni njihovu dionicu, ali riječ je o vrijednosnom papiru koji je prema podacima Zagrebačke burze (podaci se odnose od veljače 2010. godine naovamo) prvi puta osvario milijunski promet.

Ono što je najzanimljivije, ‘operacija‘ pojačanog trgovanja počela je posljednjeg dana srpnja i do sada se protrgovalo gotovo dvostruko više dionica nego što se trgovalo od početka godine pa do kraja srpnja. Konkretno, podaci ZSE-a pokazuju kako je 31. srpnja protrgovano 2888 dionica IKB-a, a od početka godine do toga dana 1457 dionica.

Postavlja se pitanje - što se događa u IKB-u? Zavirli smo u Središnje klirinško depozitarno društvo (SKDD) i uvidjeli oveće promjene i vlasništvu nad dionicama. Naime, drugi po veličini dioničar, tvrtka Serfin d.o.o. od kraja srpnja do danas svoje je vlasništvo u IKB-u podebljala za dodatnih 1332 dionica. S time da moramo napomenuti kako se podaci SKDD-a na dan 27. kolovoza odnose na stanje od prije tri dana (T+3 pravilo). Stoga je vrlo moguće, kada se proknjiže sve protrgovane dionice u posljednja tri dana (uključujući i rekordnu srijedu), da je tvrtka Serfin ujedno i kupac svih vrijednosnica. No, ipak treba pričekati podatke depozitorija.

Kako saznajemo s tržišta kapitala, Istarska kreditna banka je na prodaju. Kako nam kaže jedan investitor, ponuda za kupnju te banke aktualna je više od godinu dana. M0žda potez tvrtke Serfin ide u tom smjeru da se otkupi sve više dionica pod kapu nekoliko velikih dioničara, čime bi se banku lakše prodalo.

Inače, 2005. godine Serfin je imao 9,66 posto vlasništva u IKB-u, u travnju 2009. dobio je odobrenje HNB-a za prelazak praga od 10 posto u IKB-u, a sada je na 12,31 posto.

Serfin je inače tvrtka u vlasništvu tvrtke Gavioli, a na čelu Serfina je Stefano Gavioli, talijanski inustrijalac. U izvješću Državne revizije o obavljenoj reviziji pretvorbe i privatizacije tvrtke Jadran-kamen iz Novigrada iz veljače 2004. godine, stoji kako je u Italiji Stefano Gavioli u to vrijeme bio vlasnik nekoliko društava između kojih i društva  Vezzani s.p.a., proizvodnja strojeva za reciklažu gradskog otpada, društva Ecomanagement S.A., za obavljanje svih vrsta komercijalnih, financijskih i industrijskih djelatnosti, Sirma s.p.a, proizvodnja šamotnih obloga za čeličnu industriju i kalupa za proizvodnju keramičkih pločica i Vega s.p.a.

Inače, Stefano Gavioli prije nekoliko je godina bio optužen za teška kaznena djela ilegalnog upravljanja otpadom u Napulju.

19. travanj 2024 22:46