Aktualno
StoryEditor

Tko je preuzeo upravljanje državnim strateškim projektom Hoteli Plat

25. Veljača 2019.

https://www.youtube.com/watch?v=s1q0T_iHzIE

HOTELI PLAT d.d. dobili su krajem prošle godine novo rukovodstvo. Jedini član uprave sad je Tomislav Tičić umjesto Miroslava Nikolića, kojem je u međuvremenu dodijeljena prokura, kao i Dejanu Periću, direktoru tvrtke KARISMA HOTELS MANAGEMENT.

To su odluke novog nadzornog odbora kojem je na čelu Ivana Hatvalić Poljak umjesto Krunoslava Šimatovića iz PRIVATE EQUITY MANAGEMENTA. Njezina zamjenica je Irena Weber umjesto Marinka Benića, a u NO su ušli i Luka Orešković i Nemanja Kostić. Predstavnik zaposlenika Mile Pavlović jedini je član NO-a koji je nastavio mandat.

Većinu dionica HOTELA PLAT (92,49%) posjeduje tvrtka KHA ČETIRI d.o.o. Iz Agrokora nam pojašnjavaju da je njihov vlasnički  udjel u KHA ČETIRI 25%, te je ta tvrtka u sustavu izvanredne uprave, ali ‘budući da se radi o solventnom društvo neće se otvarati zrcalno društvo nego će doći do prebacivanja udjela na novi Agrokor‘.

KHA ČETIRI posjeduje 92,49% dionica HOTELA PLAT, pa Agrokor ima manje od 25% udjela, i ta hotelska kuća zato nema na čelu izvanrednog Vladinog povjerenika, niti je uvedena u ‘AISLE sustav‘.

Podsjetimo, Vlada je prije dvije godine, upravo uoči eskalacije afere AGROKOR, rekonstrukciju kompleksa HOTELI PLAT vrijednu 428 milijuna kuna, proglasila strateškim investicijskim projektom, kojeg je predstavila tadašnja potpredsjednica Vlade Martina Dalić, objasnivši da je riječ o projektu koji se financira privatnim kapitalom, a odnosi se na rekonstrukciju u hotelski resort kategorije četiri i pet zvjezdica.

U HOTELIMA PLAT posluje jedan hotel i sedam samostalnih vila, kategorije tri zvjezdice s ukupno 236 smještajnih jedinica, dok su drugi hotel i paviljoni devastirani tijekom Domovinskog rata.

- Za  rekonstrukciju Hotela Plat izrađena su projektna rješenja te se inicijalni radovi očekuju krajem 2019. godine - stoji u odgovoru koji smo dobili iz Agrokora.

Privatizacija HOTELA PLAT provedena je u lipnju 2015. prodajom većinskog paketa dionica u vlasništvu države tvrtki iz KHA četiri d.o.o. Tu tvrtku osnovala je grupacija KARISMA u rujnu 2014., AGROKOR je ušao u vlasništvo uoči privatizacije HOTELA PLAT, u svibnju 2015. Mjesec dana kasnije pridružuje se i treći suvlasnik, NEXUS (PRIVATE EQUITY) PARTNERI d.o.o, da bi u svibnju 2018., u vlasničku strukturu umjesto NEXUSA ušao PBZ.

Novi čelnici HOTELA PLAT slične funkcije obavljaju i u PROSPERUS-INVESTU (Tičić je član uprave, Ivana Hatvalić Poljak suvlasnica i predsjednica NO-a, a Orešković suvlasnik i zamjenik predsjednice NO-a). Ostali suvlasnici PROSPERUS – INVESTA su Joško Miliša (ujedno predsjednik uprave), Marko Udovičić, Zrinka Panjol-Tuflija i američki SPITZBERG PARTNERS LLC. Ta tvrtka za upravljanje fondovima ima vlasničke udjele i u tvrtkama ADRIATIC KAMPOVI  (od 2013.), DALMACIJA HOTELI (od 2016.), a od lani i u ALTERNATIVE UPRAVLJANJIMA i u A.N.P. ENERGIJI.

PROSPERUS- INVEST suvlasnički je udjel u KHA ČETIRI preuzeo od PBZ-a u listopadu prošle godine, i tada su, uz izvanrednog povjerenika Fabrisa Peruška, direktorske pozicije od Krunoslava Šimatovića i Irene Weber preuzeli Tičić i Dunja Šimunić Mehdin, koja je već početkom veljače opozvana s funkcije na koju je imenovan Dalibor Balgač. Balgač je krajem prošle godine imenovan i za zamjenika predsjednika NO-a AGROKOROVE tvrtke ŽITNJAK d.d., koja je u većinskom vlasništvu KONZUMA (80,43%).

14. travanj 2024 21:54