Aktualno
StoryEditor

Tko je prva žena na čelu najveće industrijske zone u Hrvatskoj i kakvi su joj planovi

11. Ožujak 2019.

Nakon sedmorice direktora, Linda Sciucca prva je žena na čelu Industrijske zone Bakar u Kukuljanovu. Direktoricom je imenovana 1. veljače umjesto Irvina Badurine, koji je proveo prethodne četiri godine na toj funkciji u tvrtki u većinskom vlasništvu grada Bakra i suvlasništvu grada Rijeke te općine Čavle.

Kako stoji na mrežnim stranicama Zone, Linda Sciucca ima bogato radno iskustvo koje je počela stjecati u PBZ-u, zatim u HPB-u, gdje je obnašala menadžerske dužnosti. Ima 25 godina radnog iskustva, od čega dvadeset u bankarstvu. U dosadašnjoj karijeri vodila je korporativne poslove i usko bila povezana s gospodarskom djelatnošću. Na novo radno mjesto dolazi i s petogodišnjim iskustvom u Upravi Luke Rijeka, gdje je kao članica Uprave bila nadležna za financije, a time i financijsko planiranje i praćenje projekata, a upravo je ova referenca bila i odlučujuća za odabir.

Naime, nakon dugogodišnjeg zapostavljanja lučkih sadržaja na Škrljevu, Kukuljanovu i Bakru, Uprava Luke u kojoj je djelovala Sciucca pokrenula je veliki investicijski ciklus, veći od 300 milijuna kuna koji je pri samom završetku i razvojno je obogatio Zonu, a samo s osnove komunalnog doprinosa ostvaren je prihod u proračun Bakra veći od 12 milijuna kuna.

Najveća i infrastrukturno najopremljenija industrijska zona u Hrvatskoj, u 180 tvrtki zapošljava više od 4000 osoba, a Sciuccu veseli činjenica kako je u prošloj godini otvoreno više proizvodnih djelatnosti.

- Tako je danas omjer djelatnosti podjednak – trećina su poslovni subjekti s proizvodnom djelatnosti, trećina su usluge i trećina trgovina. Posebno je važno što su proizvodne djelatnosti izvozno orijentirane te pretežito usmjerene prema tržištu Europske unije. Vrijedno je spomena i da su novi poslovni subjekti u prošloj godini povukli blizu pedeset milijuna kuna bespovratnih sredstava EU, što je otprilike 40 posto sufinanciranja njihovih ulaganja, kaže Sciucca.

Također, Grad Bakar je uspješno kandidirao na sufinanciranje iz EU fondova projekte izgradnje novih prometnica u Zoni, koje će otvoriti dodatnu površinu od 200.000 m² platoa u iduće dvije godine, kaže Sciucca.

Dodaje kako je plan Zone za 2019. godinu donesen krajem prošle godine i prema njemu i u ovoj godini slijedi nastavak investicijskih aktivnosti uz još desetak novih investitora, među kojima su Hrvatska pošta, Strabag, Vargon, Manšped, Bertone, Oreco, Frozen Food i drugi, a vrijednost ulaganja u ovoj se godini procjenjuje na gotovo 150 milijuna kuna. Ove se godine nastavljaju ulaganja Rijekatransa koji je prošle godine otvorio novu benzinsku crpku, a ove godine planira izgradnju poslovnog hotela.

Pored nastavka projekta u Zoni na Kukuljanovu, pred Sciuccom je i pokretanje poslovnih zona na Hreljinu i na području bivše koksare u Bakru.

25. travanj 2024 06:18