Aktualno
StoryEditor

Tko su najutjecajnije face na društvenim mrežama

17. Lipanj 2017.

Njihove društvene mreže broje 250 milijuna pratitelja, zarađuju i do 300 tisuća dolara po objavljenom YouTube videu, a neki od njih na Instagram profilu imaju više pratitelja nego New York stanovnika.

Magazin Forbes napravio je listu najutjecajnijih sudionika na društvenim mrežama, na kojoj su se našli svi koji su uspjeli svoje profile na Instagramu, YouTubeu, Twitteru i Facebooku pretvoriti u prava poslovna carstva koja im značajno pune novčanik.

>>>Facebook odlučio autorima videa na toj mreži platiti udio od zarade na reklamama

Na listama koje će se objavljivati svaka tri mjeseca nalazit će se top deset najboljih iz svake kategorije, a do sada su objavljeni influenceri koji pokrivaju teme ljepote, fitnessa i dizajna interijera.

U kategoriji ljepota na prvom mjestu nalazi se Zoe Sugg, kraljica makeup tutoriala na YouTubeu, fitness kategoriju vodi poznata Kayla Itsines, a na tronu kategorije dizajna zasjela je Grace Bonney koja je svoj blog o interijerima pretvorila u unosan biznis.

U kreiranju liste Forbesu je pomogla firma koja se bavi analizom influencera Traackr. Ona im je ustupila podatke o mjerenju dosega ili veličine publike, rezonance ili uspjehu viralnosti, te utjecaju odnosno angažmanu vezanom uz njihovo područje. Uz pomoć platforme Captiv8 ponderirali su zaradu po objavi svakog kandidata sukladno broju pratitelja.

U obzir su uzeli i druge poslove koje su odradili, kao što su izdane knjige i lansirane linije proizvoda.

Na listi su uključeni samo oni koji su iz anonimnih pojedinaca uspjeli izgraditi svoju slavu na internetu, ali ne i oni koji su od prije bili slavni pa logično imaju velik broj sljedbenika na društvenim mrežama. Upravo iz tog razloga na listama se neće pronaći ni jedna članica klana Jenner-Kardashian, kao ni Jillian Michaels, vodeća u svijetu fitnessa.

>>>Šuška se da je Selena Gomez dobila 10 milijuna dolara za fotku s Coach torbicom na Instagramu

Forbes je ograničio broj potencijalnih kandidata za liste tako što su uzeli u obzir samo one koji objavljuju većinom na engleskom jeziku, a podaci datiraju iz veljače ove godine. Prva objavljena skupina sastoji se od raznolikih sudionika iz osam različitih zemalja u dobi od ranih dvadesetih do kasnih četrdesetih godina. Listama dominiraju digitalne zvijezde ženskog roda, većinom pripadnice milenijske generacije. Cijelu listu dosad objavljenih kategorija možete pogledati na poveznici.

20. travanj 2024 14:53