15. lipanj 2018.

Tko su stručnjaci koji će kreirati europsku politiku prema umjetnoj inteligenciji

Europska komisija objavila je imena 52 stručnjaka koji će izgraditi službenu strategiju i obrazac za donošenje zakona o umjetnoj inteligenciji.

>>>Umjetna inteligencija ugrađena u pametni telefon

Grupa se sastoji od 30 muškaraca i 22 žene i uključuje predstavnike iz tvrtki poput Googlea, Bayera, Boscha, BMW-a, IBM-a, Nokije i drugih, piše TechCrunch.

Predstavnik Googlea je Jakob Uszkoreit, a u grupi je i Jaan Tallinn, inženjer koji je bio osnivač Skypea i bivši investitor u Googleovu AI kompaniju DeepMind.

Europski predstavnici civilnog društva uključuju BEUC, udrugu za zaštitu potrošača, Access Now koja se bavi digitalnim pravima, AlgorithmWatch koja zagovara transparentnost algoritama, te ETUC koji se bori za prava radnika.

U grupi su također i predstavnici tehnoloških udruženja, kao i politički savjetnici, akademici i pravni stručnjaci.

>>>Oracleova konferencija: Umjetna inteligencija može unaprijediti biznis i olakšati poslovanje

Ti će stručnjaci imati zadatak savjetovati pri izradi digitalne strategije, zakona i ocjenu legislative, predložiti smjernice etične politike kada je u pitanju umjetna inteligencija, a tiču se sigurnosti, pravednosti, transparentnosti, budućnosti rada, demokracije, zaštite privatnih podataka...

Inače, EK je u travnju najavila kako će uskoro objaviti plan o umjetnoj inteligenciji, najkasnije do kraja godine, nakon što je mjesec ranije objavila kako je ta strategija već na putu.